Morgan Stanley занижи прогнозата за ръста на световната икономика

853
Morgan Stanley занижи прогнозата за ръста на световната икономика

Продължаващата несигурност около дълговите проблеми в Европа според Morgan Stanley e повишилa рисковете за световния икономически растеж. Банката занижи прогнозата си за ръста на световната икономика през следващата година от 3.8 на 3.5%, само три месеца и половина след като я беше намалила от 4.5%.

"Нашият икономически екип в Европа в момента очаква рецесия в Европа, докато щатската икономика се очаква да продължи да нараства с по-малко от традиционния си ръст," казва от Morgan Stanley.

Те също така понижиха прогнозата си за икономическия ръст на Азия (без Япония) през 2012 г. от 7.3 на 6.9%.

"Откакто понижихме прогнозата си през август 2011 г., сме постоянно притеснени от нарастващите рискове за икономическия ръст в Европа. Освен новите признаци за намаляващото местно търсене, външната среда в Европа ни прави още по-загрижени за перспективите за растеж в региона," казват икономистите от Morgan Stanley.

Morgan Stanley не са единствените с подобна негативна нагласа. Goldman Sachs предупреди в петък, че проблемите с финансирането на публичния сектор в Европа започват да се разпространяват и към кредитирането на домакинствата и компаниите, което превръща малката рецесия, която банката прогнозираше, в по-голяма рецесия, наподобяваща тази от 2008/09.

Според експерти европейската икономика вероятно е започнала да се свива през третото или четвъртото тримесечие.

Дори и Азия, която досега избягваше глобалното икономическо забавяне, вероятно ще бъде повлечена надолу, според Morgan Stanley.

От банката отбелязват, че дълбоката търговска и финансова обвързаност на Азия с останалата част от света я е направила уязвима на сътресенията в световната икономика. "Перспективите за допълнително затягане на фискалната политика и по-слабото търсене в Европа ще означават по-слабо външно търсене за Азия", казват от банката. "Забавянето в крайното търсене в развития свят вероятно ще бъде засилено от трансграничната производствена мрежа в региона, което ще доведе до значително забавяне в растежа на износа през 2012 г."

От Morgan Stanley отбелязват, че това вече започва да се случва.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg