Може да отчетем рекордно нисък дефицит по текущата сметка

1147
Може да отчетем рекордно нисък дефицит по текущата сметка

Тенденцията на свиване на дефицита по текущата сметка се запазва и през 2010 г. За първите пет месеца той възлиза на 708.9 млн. евро или 2% от БВП (при брутен вътрешен продукт за 2009 г. - 33.88 млрд. евро (предварителни данни на НСИ от 11.03.2010 г.) и оценка на БНБ за 2010 г. - 34.83 млрд. евро.) и е над три пъти по-нисък от дефицита година назад.

Почти половината от намалението му се дължи на понижаването на дефицита по търговското салдо (с 814.7 млн. евро до 3.5% от БВП при 6.1% година назад). Размерът на търговския дефицит за петте месеца на 2010 г. е 60% от размера на дефицита година назад. Това се казва в резюмето на най-новия доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) - „Икономика на България - юли 2010".

Нарастването на износа започна от ноември 2009 г., а на вноса - от март 2010 г.

Отрицателното салдо по статията Доход се е свило почти два пъти. Положителното салдо по услугите се е подобрило над 8 пъти, което се дължи най-вече на подобряването на салдото по пътуванията.

Износът на пътувания има намаляващ спад, преминаващ циклично в растеж, а същевременно спадът на вноса на пътувания се задълбочава. При транспорта и износът и вносът имат почти успоредно изменение от декември насам. Близо два пъти са нараснали нетните постъпления от текущи трансфери. При очакванията ни за изпреварващ растеж на износа в сравнение с растежа на вноса, предвид възстановяването на основните ни партньори и все още сдържаното вътрешно потребление, очакваме свиването на дефицита по текущата сметка да продължи, макар и по-плавно в сравнение с това през миналата година, отчитат от ЦИР.

Външнотърговският стокообмен за първите 5 месеца на 2010 г. нараства с 10 на сто като особено активно се развива търговията през месеците април и май.

Търговското салдо (FOB/CIF), макар и отрицателно (-1.59 млрд. евро), е значително по-малко от регистрираното през същия период на 2009 г. поради изпреварващия растеж на износа (FOB) - с 22.1 на сто на годишна база. Постигнатият обем на експорта все още не може да достигне нивата отпреди кризата, посочват от ЦИР.

За отбелязване, според тях, е, че през април и май растежът надхвърля значително 30 на сто.

В същото време вносът (CIF) се увеличава само с 2.5 на сто.

Стоковата структура на търговията отразява състоянието на пазарите. Възстановяването на европейските икономики и бързото развитие на някои азиатски страни открива добри възможности за българската машиностроителна продукция - износът на инвестиционни стоки (главно електрически машини и резервни части) се увеличава с 26 на сто, а този на суровини и материали - с над 20 на сто.

При вноса расте обемът на суровините, а този на инвестиционните стоки намалява в резултат на започналото възстановяване на икономическата активност, изразяващо се в нарастване на потреблението на суровини за производството, но не и в разширяване и обновяване на мощностите, коментират от ЦИР.

Растящият дял на износа в БВП е знак за съживяване на икономиката и повишаване на конкурентоспособността на българската експортна продукция на международните пазари. Според експертите от ЦИР остава неясно обаче доколко устойчив е растежът на външното търсене като се има предвид, че основните търговски партньори от ЕС предприемат мерки за орязване на бюджетните си дефицити, а това означава намаляване на публичните разходи, бавно възстановяване на икономиките и като резултат - съкращаване на търговията.

„Въпреки това очакванията са нарастването на износа с изпреварващи темпове пред вноса да се запази и годината да приключи с един от най-ниските дефицити за последните години", прогнозират от там.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg