Мрачните прогнози за 2011 г. на г-н Катастрофа

2717
Мрачните прогнози за 2011 г. на г-н Катастрофа

Все по-висок щатски дефицит, европейски ръководители, които не разбират природата на кризата, и още война на валутите- Нуриел Рубини, икономист, предсказал ипотечната криза, остава песимист и за 2011 г.

Според икономиста, когото британската преса нарече „Г-н Катастрофа", нищо добро не ни очаква и през 2011 г. Пред френския La Tribune той изложи мотивите за поредната си обезсърчаваща прогноза:

В САЩ, въпреки че хипотезата за завръщане на рецесията изглежда отсега-нататък изключена, няма толкова поводи за радост. „Цените на имотите отново падат, намаляването на кредитите продължава, безработицата ще остане на високи нива- над 9%, властите в отделните щати се сблъскват с проблеми с финансирането и процесът на намаляване на федералния дълг непрекъснато се забавя", заявява Рубини. В резултат, лихвите могат отново да поемат нагоре, пречейки на възстановяването.

В еврозоната, икономистът оценява, че „сближаването на европейските ръководители, което се състои в това да си заемат пари и да се надяват, че става дума само за проблем с ликвидността, а не с платежоспособността, няма да проработи". Рубини очаква излизане на една или повече страни от еврозоната. В този контекст ръстът в развитите страни няма да надмине 2.1%.

Що се отнася до развиващите се страни, те рискуват напротив да прегреят и да се сблъскат с хиперинфлация, провокирана от спекулативни балони, а политиката на охлаждане на икономиката може да предизвика твърде рязко „приземяване".

В подобна безпътица с икономическия ръст, „всички съставни части на икономиката ще бъдат обединени във война на валутите, в търговски конфликти и засилване на протекционизма", прогнозира Рубини.

През следващите шест месеца цените на суровините ще се повишават заради прекалено многото ликвидности на пазарите. Ако светът успее да окаже съпротива на тези предизвикателства през първото полугодие, оставя лъч на надежда икономистът, втората половина на годината ще бъде белязана от връщане към икономическия цикъл на растеж.

И преди да изпаднем в паника, да си спомним, че не всички прогнози на Рубини за 2010 г. се сбъднаха. Например той очакваше ръст в еврозоната близък до 0%, докато икономиката нарасна с между 1.5-1.7%, благодарение на германската икономика.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg