МВФ по принцип не е срещу ограничаване на капиталовия поток

1468
МВФ по принцип не е срещу ограничаване на капиталовия поток

МВФ по принцип не е против въвеждането на ограничения на притока на спекулативен капитал в развиващите се държави, който може да раздуе нов балон на пазара на активи. Това заяви разпоредителят на фонда Доминик Строс-Кан, пише вестник „Ведомости", позовавайки се на FT.

„Не съм предубеден по този въпрос", цитира Financial Times думите на директора на МВФ. Контролът върху потока на капитал според него „не е нещо, което идва от ада". Но МВФ няма да препоръча мярката, защото е свързана с високи разходи и по правило се оказва неефективна.

Коментарът му последва неочакваното решение на Бразилия от октомври да въведе данък от 2% върху краткосрочните чуждестранни инвестиции, с цел бягство от раздуване на цените на активите. Има вероятност примерът на Бразилия да бъде последван и от други държави, споделящи мнението, че притокът на спекулативен капитал от чужди инвеститори, желаещи да спечелят от ръста на техните икономики, може да изведе цените на активите до неустойчиви равнища и да предизвикат нов срив.

„Не разполагаме с много инструменти, които биха могли да предотвратят подобен сценарий", призна Строс-Кан.

Думите на Доминик Строс-Кан подчертават какъв път извървя МВФ - от бастиона на либералната икономика допреди кризата и явен опонент на опитите по контрол на международните капиталови потоци. Според него последните няколко години показаха, че „няма причина да смятаме, че пълната липса на контрол е винаги най-доброто от възможните положения".

Главата на МВФ призна, че традиционната политика по сдържане на балоните чрез укрепване на валутните курсове не може да сработи при сегашните условия. Например, ако основни търговски партньори не позволяват на курса на националните си валути да расте със сходни темпове.

Доминик Строс-Кан смята, че проблемът се крие в това, че повечето случаи за въвеждане на мерки за контрол на притока на капитал не сработват и ефективността от въвеждането на данък от 2% на чуждите инвестиции в Бразилия е с въпросителна. Според аналитици бразилският данък е недостатъчно висок, защото интрадневните колебания на курса на националната валута към долара могат да надвишат 2%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg