МВФ: Рисковете за световната икономика нарастват

1049
МВФ: Рисковете за световната икономика нарастват

Рискът за световната икономика се е „повишил значително", според изказвания на специалисти от МВФ.

Повечето от развитите икономики преживяват трудности във възстановяването си. „Основно притеснение е, че възможностите за поддържане на стабилността от страна на правителствата са до голяма степен изчерпани", коментираха от фонда.

Фондовите пазари регистрираха спадове през последните два месеца именно поради опасенията за възстановяването на световната икономика, което проявява все по-малко признаци на стабилност.

Междувременно, отговарящите за паричната политика официални органи са разделени на две.

От една страна представителите на Fed призовават Япония и страните от ЕС за действия по насърчаване на вътрешното търсене, докато мненията на регулаторите в двата региона са, че бюджетният дефицит е приоритет в момента.

Азия се очаква да продължи да води ръста на световната икономика, подкрепяна от добрия си износ към останалия свят.

Рискът за региона също се повишава, поради предприеманите фискални ограничения от страна на Европа. Някои страни от региона също така започват да изтеглят своите програми за насърчаване на икономиката на страната.

Планът за спасяване на Европа от затруднението в размер на близо 1 трлн. долара според много от пазарните участници няма да е достатъчен сам по себе си и ще са необходими по-нататъшни мерки.

Консервативната политика обаче, която традиционно властва на стария континент, може да дойде в противоречие с подобни действия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg