МВФ: Световният ръст се очаква да се забави през следващата година

475
МВФ: Световният ръст се очаква да се забави през следващата година

Световният ръст се очаква да се забави през 2008 година до ниво от 4.75%, като в основата му ще продължи да бъде ръстът на развиващите се икономики, сочи прогноза на МВФ.

За цялата настояща година ръстът на световната икономика се очаква да възлезе на 5.2%, което е понижение, в сравнение с повишението й от 5.4% през 2006 година.

Щатската икономика до голяма степен ще окаже силен ефект за очакваното забавяне на ръста, като икономиката й се очаква да нарасне с 1.9% през следващата година. За сравнение, през първото полугодие на настоящата година най-голямата световна икономика отбеляза повишение от 2.25% на годишна база.

През първите шест месеца на настоящата година световната икономика е растяла с темп малко над 5%, до голяма степен подпомогната от повишението на китайската, индийската и руската, нараснали съответно с 11.5, 8 и 9% за посочения период.

Ръстът на 13-те икономики, ползващи еврото като основна валута, се очаква да е в размер на 2.1% през следващата година, докато във втората най-голяма световна икономика - японската 1.7%.

Стабилен, макар и с леко забавяне се очаква да бъде ръстът на китайската икономика през следващата година и да възлезе на 10%.

Сред основните заплахи за неизпълнение на заложените прогнози е опасността от задълбочаване на финансовата криза, която би била особено силно изпитана от развиващите се пазари. Такава би довела до значителен отлив на капиталови потоци към страни като Индия и Китай и може да доведе до финансова криза.

На този етап обаче, от МВФ са на мнение, че опасността за развитието на подобен сценарий е относително малка.

Друга опасност пред ръста на световната икономика е засилващият се инфлационен натиск. Той се подхранва от една страна от повишението в цените на петрола и останалите енергийни ресурси, а от друга, на храните в световен мащаб.

Световните петролни пазари също се сочат като една от заплахите пред ръста, на фона на относително изтъненото предлагане на суровината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg