На фондовия пазар бедата никога не идва сама

1399
На фондовия пазар бедата никога не идва сама

Очакваше се, че успешното приключване на споровете около тавана на разрешения щатски дълг ще даде на фондовия пазар достатъчен импулс, за да преодолее петдневното понижение на котировките. Това наистина се случи, но празненството бе кратко.

Поговорката, че бедата никога не идва сама, се оказа вярна. След разрешаването на основната макроикономическа тревога на инвеститорите, нова разочароваща новина задуши напредъка на бенчмарк индексите.

Данните за по-слабия от очакваното ръст на производството в САЩ отново върна пазара към песимизма и в крайна сметка S&P 500 завърши понеделника със спад от 0.4% до 1 286.94 пункта, въпреки че по време на търговската сесия успя да постигне покачване от 1.2 на сто.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 10.75 пункта, или 0.1%, до 12 132.49 пункта, след големи колебания, вариращи между 139 пункта нагоре и 145 - надолу.

САЩ избегнаха поне засега опасността да загубят кредитния си рейтинг от ААА и да не успеят да покриват задълженията си. Знаците за развитието на икономиката на страната обаче не позволяват на инвеститорите да си поемат така нужната им въздишка на облекчение. Показателят на Institute for Supply Management, следящ ръст на производството се размина с 4.4 пункта с очакванията на анализаторите, като отбеляза стойност от едва 50.9 за юли.

Oт сродни неволи страдат икономиките по целия свят, като индустриалното производство в Европа и Китай също забави ръста си, а във Великобритания, Русия и Австралия регистрира свиване.

Сред най-сериозно пострадалите позиции бяха тези, за които се смята, че са най-пряко зависими от представянето на икономиката.

Най-големият въздушен спедитор FedEx например поевтиня с едно на сто до 86 долара, а водещият производител на стомана U.S. Steel Corp загуби 1.6% от стойността на акциите си, които вече се търгуват по 39.34 долара.

Секторът на здравеопазването пък бе ударен от новината, че Medicare & Medicaid Services ще орежат някои плащания. Браншът бе най-слабо представилият се в понеделник, с общ спад от 1.7%, като 50 от общо 52-те позиции, включени в S&P 500, тръгнаха надолу. Книжата на Health Care REIT Inc. отстъпиха с 8.5% до 48.31 долара, а на HCP Inc. - с 5.7% до 34.64 долара. И двете компании инвестират в недвижими имоти, свързани със здравеопазването.

Aкциите на Sun Healthcare Group се сринаха с цели 52% до 3.65 долара, на Skilled Healthcare Group - с 43% до 3.74 долара, а на Kindred Healthcare - с 29% до 13.33 долара.

Корпоративните новини за изминалото фискално тримесечие обаче остават предимно позитивни.

Листваните в САЩ книжа на HSBC Holdings скочиха с 1.6% до 49.66 долара, след като банката отчете приходи за шестмесечието, надвишаващи очакванията на анализаторите и обяви, че ще съкрати около 30 хиляди работни места в опит да преструктурира глобалния си бизнес.

Книжата на Old National Bancorp също поскъпнаха със 7.3% до 10.94 долара, след като финансовата институция се похвали, че печалбата им за второто тримесечие се е покачила, а кредитният портфейл остава „добре контролиран".

Въпреки че серията унищожителни бури от пролетта се е отразила на представянето на Allstate и застрахователят излезе на загуба, все пак резултатите на дружеството се оказаха по-добри от очакваното, което доведе до покачване на котировките от 2.2% до 28.34 долара.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg