На щатските пазари денят не винаги се познава от сутринта

998
На щатските пазари денят не винаги се познава от сутринта

Спедиторите спасиха вчерашната търговия, след не особено обнадеждаващо начало на търговската сесия на американските фондови борси. Инвеститорите подходиха внимателно към пазара, имайки предвид разочароващите данни за ръста на сектора на услугите в САЩ и новината, че Китай отново е повишил лихвените си равнища.

Азиатският гигант се опитва да охлади икономиката си, след като инфлацията достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам. Централната банка заяви, че ще вдигне лихвите за трети път тази година с 25 процентни пункта. Удрянето на спирачките на локомотива на глобалната икономика се случва във време, когато Европа търси начини да се справи с гръцката криза, а възстановяването на САЩ върви с разочароващи темпове. Това притеснява анализаторите, които се опасяват от негативно влияние върху световните пазари.

В същото време, индексът ISM services, измерващ представянето на американския сектор на услугите, отчете спад до 53.3 за юни спрямо 54.6 месец по-рано. За да добави сол в раната, базираната в Чикаго консултантска фирма Challenger, Gray & Christmas Inc. обяви данни, че американските предприемачи са съкратили с 5.3% повече работни места през юни отколкото година по-рано. Официалната статистика на министерството на труда се очаква след два дни.


На този фон инвеститорите могат само да се радват, че въпреки вялото начало на деня, бенчмарк индексите успяха да отбележат ръст за сряда. Като спасители се явиха спедиторските компании и дружествата, предлагащи потребителски стоки от първа необходимост.

Акциите на превозвача Union Pacific Corp. поскъпнаха с 0.8%, а търговската верига Costco Wholesale Corp. постигна покачване на котировките от 1.7 на сто до 82.64 долара.

Показателят Dow Jones Transportation Average, включващ 20 позиции, който се счита за мерило на икономическото представяне, успя да се вдигне с 1.2%.

Дяловете на тежкотоварния спедитор Arkansas Best Corp. скочиха с цели 11 на сто до 26.90 долара след като дружеството обяви, че повишава цените си с 6.9%. Към възхода се присъединиха и конкурентите му United Parcel Service Inc. и FedEx Corp. с ръст съответно от 1% и 1.3% до 74.50 долара и 96.78 долара.

Сред компаниите, чието представяне не е най-пряко зависимо от икономическото развитие на САЩ, са химическият гигант DuPont Co, компютърният спец Intel Corp и иконата в областта на строителната техника Caterpillar Inc. Движението нагоре по тези позиции бе със съответно 1.4% до 55.20 долара, 1.4% до 22.75 долара и 1.5 на сто до 110.08 долара.

Тези, така наречени „циклични" дружества, бяха предпочитани от инвеститорите по време на възхода от миналата седмица. Индексът Morgan Stanley Cyclical Index се повиши с 0.1% в сряда.

Според анализатори, инвеститорите се надяват, че краткосрочните икономически проблеми на САЩ са зад гърба ни и през следващите няколко месеца могат да се очакват добри новини, които да подкрепят пазара. Не трябва да се забравя обаче, че дългосрочните проблеми, като прекалената задлъжнялост, няма да намерят разрешението си толкова скоро.

Повод за известен оптимизъм дава и предстоящият от другата седмица сезон на публикуване на корпоративните отчети за шестмесечието, като икономистите очакват средните печалби на публичните компании да са нараснали с 13 на сто, според анкета, публикувана в Bloomberg.

Сред печелившите позиции в сряда бяха и автомобилните производители General Motors Co., чиито книжа поскъпнаха с 1.1% до 31.19 долара, след като Morgan Stanley повиши оценката си за компанията.

Не всички обаче извадиха подобен късмет. Финансовият сектор продължи да се плъзга надолу и отбеляза среден спад от 0.6%. Акциите на най-големия заемодател в САЩ, Bank of America, поевтиняха с 2.4% до 10.74 долара, а втората по големина американска банка по размер на активите JPMorgan падна с 1.2% до 40.56 долара.

Новинарската агенция News Corp. сама отряза шансовете си пред инвеститорите, след като таблоидът й News of the World бе обвинен, че е хакнал гласовата поща на жертва на убийство. Скандалът доведе до отлив на рекламодатели, сред които Lloyds Banking Group Plc. и General Motors. Акциите на компанията се сринаха с 3.2% до 17.94 долара.

Като цяло обаче търговската сесия в сряда завърши с нотка на оптимизъм, като Standard & Poor's 500 се покачи с 0.1% до 1 339.22 пункта, а Dow Jones Industrial Average добави 56.15 пункта към стойността си, или 0.5%, до 12 626.02 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg