На щатския пазар страховете отново надделяха над оптимизма

602
На щатския пазар страховете отново надделяха над оптимизма

Щатският фондов пазар продължава да е заклещен между оптимизма и песимизма. След покачването на бенчмарк индексите във вторник, в сряда мрачните мисли взеха превес. Инвеститорите от една страна се отдръпват по навик, когато им се стори, че са прекалили с ентусиазма, било той и скромен. От друга страна, спекулациите, че Германия и Франция отново спорят за размера на постоянния спасителен фонд не допринесоха за разведряване на обстановката.

Според слуховете, двете най-големи икономики на Стария континет не са единодушни по въпроса за ролята на Европейската централна банка в плана за преодоляване на дълговата криза. Частните заемодатели от своя страна не са възхитени от идеите за принудителна рекапитализация и от заплахата да поемат по-високи от договореното загуби по държаните от тях гръцки облигации.

Бежовата книга на Федералния резерв пък засили страховете, че щатската икономика не дава признаци на оживление, въпреки предприетите мерки за стимулирането й.

„Общата икономическа активност продължава да нараства през септември, въпреки че в много области тя е описана като „скромна" или „слаба" - се казва в анализа на Федералния резерв - „Респондентите ни като цяло докладват за по-слаби или несигурни перспективи за развитие на бизнеса си."

По-рано през деня бенчмарк индексите навлязоха на позитивна територия, подкрепени от данните, че през септември е започнал строежът на повече домове от очакваното, а потребителските цени са нараснали с най-слабото си темпо от три месеца насам.

От друга страна обаче, издадените разрешителни за строеж, мерило за бъдещата активност на жилищния сектор, са паднали с пет на сто в сравнение с август до най-ниското си ниво от пет месеца насам.

На корпоративния фронт, разочарованието, поднесено от един от любимците на инвеститорите - Apple, удари представянето на технологичния бранш. Акциите на рожбата на Стив Джобс паднаха с 5.6% до 398.62 долара, след като за първи път от 2002 г. насам компанията не успя да отговори на очакванията за печалбата си за четвъртото фискално тримесечие. Въпреки че обещанията за следващия отчетен период са доста над прогнозите на Уол Стрийт, вчера компютърния гигант остави Exxon Mobil да го надмине с убедителна преднина и да поеме короната на най-голямото дружество по пазарна капитализация в САЩ.

Apple са продали през последното тримесечие едва 17.07 млн. iPhone, под очакванията за 20 млн. бройки, тъй като клиентите изчакваха дебюта на най-новия модел iPhone 4S, излязъл на пазара след края на фискалното тримесечие.

Технологичният сектор не бе напълно лишен от позитивни новини, като Intel Corp. напреднаха с 3.6% до 24.24 долара. Най-големият в света производтел на чипове успя да надмине прогнозите на анализаторите с резултатите си за фискалното тримесечие, цитирайки силно търсене на лаптопи на развиващите се пазари. Yahoo! Inc. поскъпнаха с 3% до 15.94 долара, благодарение на оживление от страна на рекламодателите.

Акциите на Hewlett-Packard обаче паднаха с 2.5%, а на Cisco Systems - с две на сто.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, пострадаха от умерения тон на Федералния резерв. Индексът Morgan Stanley Cyclical се сви с 1.7%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, падна с 1.3 на сто. Най-големият производител на алуминий в САЩ - Alcoa отбеляза понижение от 3.7% до 9.77 долара, а книжата на химическия гигант DuPont поевтиняха с 2.6% до 43.80 долара.

Както обикновено, европейските тревоги не закъсняха да се отразят на финансовия сектор. Индексът KBW Bank се срина с 2.9%, въпреки че по-рано през деня успя да излезе напред с едно на сто. Дяловете от Bank of America приключиха деня с поевтиняване от 3.6% до 6.40 долара, а Wells Fargo отстъпиха с 2.6% до 25.18 долара.

От позициите, включени в Dow Jones Industrial Average, най-силно се представи застрахователят Travelers Cos., чиито акции скочиха с 5.7% до 54.39 долара, подрепени от по-силните продажби на полици през третото тримесечие и плановете за повишаване на премийните вноски.

Песимизмът наклони везните в сряда, като S&P 500 се понижи с 1.3% до 1 209.88 пункта, а Dow Jones Industrial Average загуби 72.43 пункта от стойността си, или 0.6%, до 11 504.62 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се понижи с две на сто до 2 604.04 пункта.

Източник: Глобал Маркет

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...