Начело сме в ЕС по дял на сивата икономика

1512
Начело сме в ЕС по дял на сивата икономика

Страната ни е в челните редици в ЕС по размер на сивата икономика като дял от БВП, бе отчетено на провелата се по-рано днес пресконференция, на която бяха представени окончателните резултати от национално социологическо представително проучване сред работодатели и работещи по проекта на АИКБ за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика". Проектът се осъществява в партньорство с КНСБ и финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд.

Делът на сивата икономика у нас, по оценки на международни екипи, е от порядъка на 35-38% от БВП, каза доц. д-р Стефан Петранов, ключов експерт „Стратегии и планиране" по проекта.

Според екипа на австрийския професор Шнайдер, Австрия е страната от ЕС с най-нисък дял на сивата икономика - от порядъка на 7-8%. След нея се нареждат Германия и Скандинавските страни (между 10 и 12%).


Колкото се слиза по на Юг и Изток процентът нараства. Сред първенците в ЕС по този показател са Италия (между 20-25%), Гърция (приблизително 30%) и България.

Цитираните по-горе цифри ни поставят в горните граници за Съюза, но пък и далеч не сме първенци в световен мащаб. Там първенството се държи от страните от Латинска Америка (с над 50% дял).

„В сравнителен план за ЕС България е в горната граница, на Балканите сме като всички останали", коментира още Стефан Петранов.

Според него всяко свиване от тези 35-38% би било успех, като постижима цел е и ограничаването на дела на сивата икономика до 20%.

„Под 10% обаче едва ли ще е възможно, защото никой в ЕС не го е правил досега", каза още експертът.

В отговор на въпрос на Profit.bg какъв размер на сивия сектор може да се приеме за здравословен за една икономика, доц. д-р Емилия Ченгелова, ключов експерт „Социолог" по проекта, каза, че това е широко дискутиран въпрос в Европа, като според екипа на Шнайдер за здравословен може да се приеме дял от около 14% от БВП.

На пресконференцията бе обърнато неколкократно внимание, че темата за скритата икономика е обединяваща за социалните партньори, защото от нея страда коректният бизнес, държавният бюджет и наетите лица.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg