Над 80% от мениджърите оптимисти за 2010 г.

601
Над 80% от мениджърите оптимисти за 2010 г.

Над 80 на сто от ръководителите на компании от цял свят са оптимисти за бизнес климата през следващата година. Броят на главните изпълнителни директори, които са песимистично настроени към перспективите за растеж, е намалял силно до 18 на сто, а броят на посочилите, че са "големи оптимисти" се е увеличил до 31 на сто от анкетираните.

Данните сочат рязък обрат спрямо мрачното настроение на бизнесмените, отчетено през миналата година, обявиха от международната консултантска компания PriceWaterhouseCoopers.

Доверието в бъдещото развитие на бизнес средата е значително по-силно сред ръководителите на компании от Китай, Индия и други развиващи се икономики отколкото сред бизнесмените от САЩ, Европа и други страни с развита икономика.

Нарастването на доверието би трябвало да доведе до създаване на нови работни места през 2010 г., посочват експертите на PriceWaterhouseCoopers, отбелязвайки най-важните икономически предизвикателства пред правителствата и компаниите през 2010 г.

Сред анкетираните главни изпълнителни директори 40 на сто посочват, че планират да увеличат служителите си спрямо 25 на сто, планиращи съкращения на работни места. Над 90 на сто очакват растеж през следващите три години и силно възстановяване след спада, отчетен миналата година на фона на световната икономическа криза.

През 2009 г. само една трета от анкетираните бяха уверени в положителното развитие на световната икономика. Главните изпълнителни директори обаче изразяват опасения от опасността от правителствена свръх-регулация, а някои дори посочват, че държавните спасителни планове са опасни.

При проучването, проведено през последните четири месеца, PriceWaterhouseCoopers е анкетирала 1198 ръководители на компании от 52 страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg