Надеждата за шистовия газ в Европа гасне

2134
Надеждата за шистовия газ в Европа гасне

Най-голямата надежда на Европа за бум на добива на шистов газ постепенно угасва. Компаниите, които правят проучвания в Полша, се сблъскват с нарастващи данъци, липса на оборудване и скали, които са по-трудни за пробиване от очакваното.

Въпреки че шистовият газ може да помогне на Полша да намали своята зависимост от доставките от Русия и да понижи сметката си за "синьо гориво", предложение на правителството за данъчно облагане на добива заплашва да ограничи инвестициите, съобщава БТА.

Празни кладенци на Exxon Mobil охладиха оптимизма, който накара двайсетина компании да си издействат разрешителни. Правителството призна миналата седмица, че е възможно залежите на шистов газ да са по-малки от изчислените количества, а цената на добива - почти три пъти по-висока, отколкото в Съединените щати.

"Растежът на (сектора) в Полша ще е по-бавен в сравнение със САЩ, защото ще е необходимо да бъде построена инфраструктурата, която вече бе налице в (Съединените щати)", обяснява Лора Лопахър - петролен и газов анализатор за Jefferies International в Лондон.

"Знаем, че газът е там, но не е ясно дали той може да бъде извличан на цена, която е рентабилна", обобщава тя.

Exxon, Chevron и ConocoPhillips придобиха права в Полша, като очакваха в най-голямата икономика в Източна Европа да бъдат разработени находища на шистов газ, подобни на залежите, които преобразиха изоснови енергийния сектор в Северна Америка и превърнаха Съединените щати в най-големия производител на природен газ в света. Американската агенция за енергийна информация обяви миналата година, че в Полша може да има 5,2 трилиона кубични метра шистов газ - количество, достатъчно, за да задоволи вътрешните потребности за период от 300 години.

По-голямата гъстота на населението и по-силното природозащитно лоби в Европа правят "дупченето" по-трудно, отколкото в САЩ.

Франция и България забраниха хидрофракинга - предизвикващия спорове метод, при който биват използвани вода, химикали и пясък, за да бъде "отворена" шистовата скала. Много разлики "Има много разлики между Полша и САЩ, когато става дума за геологията и количеството данни от проучвателните кладенци", обръща внимание Аркадиуш Вицик - директор на енергийния отдел на Fitch Ratings.

"Технологията ще трябва да бъде приспособена и първоначалната цена на добива ще бъде по-висока", предупреждава той. Полският геоложки институт понижи миналата седмица изчислените резерви на газ в страната с 85 % въз основата на анализ на данните от кладенците, изкопани между 50-те и 80-те години на 20-и век.

Неотдавнашно сондиране на шистови пластове донесе разочарования. Exxon съобщи през януари, че от два проучвателни кладенеца не е потекъл достатъчно газ, така че да бъде рентабилно разработването им. Добивът от находища, където са "дупчили" 3Legs Resources и BNK Petroleum, не се оказа толкова голям, колкото от подобни находища в Съединените щати.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg