Наистина ли по-високият риск е свързан с по-голяма печалба?

1558
Наистина ли по-високият риск е свързан с по-голяма печалба?

Много често на инвеститорите се повтаря, че по-високият риск е свързан с по-голяма печалба. Дали това е така наистина? На този въпрос се заемат да отговорят от финансовото издание Investopedia.com, а отговорът може да изненада мнозина.

Според изследване на тази тема, направено между януари 1968 и декември 2008 година, става ясно, че доходността на акциите, влизащи в графата нискорискови, е изпреварвала тази на високорисковите и то с доста.

Изследването е направено със сортирането на 1000 щатски компании в пет различни групи, базирани на две широки измерения на риска. Едното е направено със следенето на общата волатилност, докато другото въз основа на бетата.

За 41-годишния период един долар, инвестиран в групата на най-нискорисковите компании, се е превърнал в 53.81 долара, докато долар, инвестиран в най-волатилната група, се е превърнал едва в 7.35 долара.

Изследването е стигнало до същия извод въз основа на пълзящата бета на компаниите. За този период, инвестиран долар се е повишил до 78.66 долара, докато долар, инвестиран в компаниите с най-високи бети, се е превърнал в 4.7 долара. При изследването не са взети под внимание транзакционните разходи.

Проучването хвърля сериозно предизвикателство върху популярната теза, че високият риск е свързан с висок доход. Нещо повече - при инвестиции в по-нискорискови компании инвеститорите освен по-голям доход са били изложени и на значително по-малки опасности при по-значителни разтърсвания.

Според бихейвиористичната теория, компаниите с по-нисък са донесли по-висок доход за инвеститорите, тъй като са били погрешно пренебрегвани от инвеститорите, занимаващи се много по-често с по-волатилни акции в напълно „лотариен стил“.

Разбира се, преди инвеститорите да захвърлят портфейлите си от технологични компании е добре да имат наум факта, че това, което се е случвало в исторически план, не е задължително да продължи и занапред. Също така при изследването на тази аномалия се изтъква, че става въпрос предимно за не особено известни компании в техния начален стадии, когато са имали ниски оценки.

Много са по-различни резултатите, когато се фокусира изследването върху големи и добре познати имена на инвеститорите с ниски финансови съотношения и волатилност. 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ferdie
# 0
18:02 | 25 February 2012
Thanks for strantig the ball rolling with this insight.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...