Напук на технологиите, индексите направиха крачка напред

769
Напук на технологиите, индексите направиха крачка напред

Верни на мрачното си настроение от последните месеци, инвеститорите съвестно се потрудиха да намерят причини за тревога в четвъртък, но за тяхна изненада, новините, долитащи от Европа, както и някои публикувани данни за щатската икономика, наклониха везните към оптимизма.

Все пак, мечките откриха за какво да се хванат и след като не намериха подкрепа в обичайните си източници на страхове, насочиха погледа си далеч на Изток и заковаха вниманието си върху прогнозите, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай ще се забави в последното тримесечие на годината. Това удари позициите на компании като Tiffany, които напоследък разчитат на по-оживеното потребление от страна на азиатски богаташи. Книжата на Tiffany & Co. поевтиняха с 6.9% в четвъртък, а веригата казина Wynn Resorts Ltd. „паднаха" със 7.3%.

Технологиите, които в последните месеци са източник предимно на окуражителни вести, този път смениха лагера и се постараха да дръпнат надолу основните бенчмарк индекси, като почти успяха. Индексът Nasdaq завърши деня на негативна територия, със спад от 0.4%, като книжата на гиганта Apple Inc. продължават да поевтиняват вече четвърти ден, губейки още 1.6% от цената си в четвъртък, до 390.57 долара. Интернет търсачката Google Inc., която напредна с 4.2 на сто за последното тримесечие, загуби цели 2.2% от стойността на книжата си за последните две търговски сесии.

Впечатляващ срив отбелязаха Advanced Micro Devices Inc., които „паднаха" най-силно от всички позиции, включени в S&P 500 - с цели 14 на сто, до 5.31 долара. Вторият по големина производител на процесори за персонали компютри снижи прогнозите си за печалбите за третото тримесечие и инвеститорите не пропуснаха да се отдръпнат от позицията.

Онлайн компанията за наемане на видео Netflix отбеляза понижение от 11% до 113.19 долара след опасения, че се справя трудно с конкуренцията от страна на Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Индексът S&P 500 Information Technology загуби 0.4% в четвъртък и общо 1.8 на сто за последните две търговски сесии.

Китайските компании, листвани на щатските борси, допълниха списъка на лошите новини, след като стана ясно, че са обект на разследване по подозрения за счетоводни нарушения. Търсачката Baidu например се срина с 9.2% до 110.29 долара.

Дотук обаче се изчерпват аргументите на мечките, докато биковете възразиха с две доста окуражаващи новини за щатската икономика.

Подадените молби за помощи за безработни са паднали с 37 хиляди до 391 хиляди за седмицата, приключваща на 24-и септември, обяви щатското министерство на труда. Анализаторите очакваха бройката да се вдигне до 420 хиляди и някои от тях не се съгласиха безрезервно с официалната статистика, като заявиха, че може да съществува известна грешка при методологията за определяне на сезонната корекция.

Трудно обаче може да се спори с вестта, че ръстът на брутния вътрешен продукт на САЩ също е надскочил песимистичните прогнози и е достигнал 1.3% за второто тримесечие - знак, че тежките диагнози за американската икономика може и да са пресилени.

Разбира се, Европа не бе забравена, но и оттам долетя единствено окуражителна новина. Долната камара на германския парламент одобри разширението на европейския спасителен фонд. Всяка крачка напред към разрешаването на дълговата криза на Стария континент дърпа фондовите индекси нагоре, докато дори и най-малкият слух за проблеми или несъгласия светкавично обръща тенденцията. Макар че приветстваха развитието на събитията в четвъртък, инвеститорите определено продължават да чакат конкретни резултати вместо голи надежди.

Все пак, новината от Германия подкрепи финансовия сектор, като компонентата на S&P 500, следяща представянето на тези компании, нарасна с 2.8%. Акциите на Bank of America поскъпнаха с 3.1% до 6.35 долара, а на JP Morgan - с три на сто до 31.39 долара.

Застрахователят Harleysville Group Inc. скочи с цели 87% до 58.96 долара, след като бе обявено, че дружеството ще бъде придобито от осмия по големина автозастраховател в САЩ Nationwide Mutual Insurance Co. за 60 долара на акция в брой.

Радостните новини за щатската икономика дадоха рамо на позициите, чието представяне е най-пряко зависимимо от ръста на брутния вътрешен продукт. Индексът Morgan Stanley Cyclical се повиши с 1.5%, а Dow Jones Transportation Average - с 2.1 на сто.

Дяловете от General Electric поскъпнаха с 2.7% до 15.86 долара, а от Hewlett- Packard - с 2.5% до 23.78 долара.

В крайна сметка, макар и след известна борба, основните бенчмарк индекси приключиха деня на позитивна територия - S&P 500 се вдигна с 0.8% до 1 160.40 пункта, а Dow Jones Industrial Average добави 143.08 пункта към стойността си, или 1.3%, до 11 153.98 пункта.

Около пет позиции напреднаха за всеки две, отбелязали понижение на пода на Нюйоркската фондова борса в четвъртък, докато на Насдак съотношението бе приблизително пет към три.

Търговията бе сравнително оживена - общият брой продадени книжа за деня достигна 8.62 трилиона - над среднодневното ниво за изминалата година.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Chipi
# 0
15:05 | 12 May 2012
My problem was a wall until I read this, then I smhsaed it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg