Нарастват очакванията за спад на инфлацията и световна рецесия

476
Нарастват очакванията за спад на инфлацията и световна рецесия

Изследване на щатската инвестиционна банка Merrill Lynch сред фонд мениджъри сочи нарастване на очакванията за понижение на инфлацията, както и на тези за навлизане на световната икономика в рецесия.

Изследването сочи тотален обрат в инвеститорските очаквания относно инфлацията. Общо 18% от анкетираните прогнозират намаляване на показателяа през следващите 12 месеца, на фона на 33%, прогнозирали нейното повишение в изследването от юни.

Повишава се и броя на анкетираните, изразили мнение, че глобалната икономика вече е в рецесия. Процентът им се повишава до 24 - от 20% през юли и 16% през юни.

С разрастването на ипотечната криза към Европа и забавянето на ръста на развиващите се икономики инвеститорите започват да отдават своите предпочитания към активи на щатските пазари, сочи още проучването.

Експозицията на фонд мениджърите към щатски активи е средно 12%, или най-високата такава от над шест години насам.

До голяма степен причина за това е и преобладаващото схващане, че щатската валута е подценена и можем да станем свидетели на нейното поскъпване, което ще облагодетелства инвеститори в активи, деноминирани в щатска валута.

Рекорден брой от 58% от анкетираните изразяват мнение, че доларът е подценен, като в същото време 71% са на мнение, че еврото е надценено.

Мениджърите смятат, че щатските компании са с по-добри перспективи за печалби и по-качествени резултати, в сравнение с европейските.

Инвеститорите от Стария континент са отговорили на спада в цените на петрола с продажба на акции на петролни производители и пренасочване към такива на потребителски стоки.

Процентът на европейските инвеститори, заложили в по-голяма степен в портфейлите си на компании от енергийния сектор, е намалял до 11%, в сравнение с 52% през юли.

В същото време инфлационните страхове сред европейските мениджъри са паднали до нива дори по-ниски, отколкото в глобалното проучване.

Общо 45% от мениджърите в Европа очакват инфлацията в региона да спадне през следващите 12 месеца. През юни 32% прогнозираха повишение на инфлацията за посочения период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg