Натиск върху златото, спокойна търговия при петрола

505
Натиск върху златото, спокойна търговия при петрола

Златото е под натиск тази седмица, за разлика от платината отчитаща рекорди над 1800 долара, след като в петък ралито беше прекъснато от теглене на печалби. Дилърите обаче очакват повишение до нови рекордни стойности и от жълтия метал заради несигурността пред долара.

Спот цената през нощта беше 904.85/905.60 долара, което е почти без промяна, спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк от 904.40/905.10 долара за тройунция. Повишението от началото на годината е в размер на 12%. Според базираната в Лондон консултантска фирма GFMS, златото ще достигне връх от малко над 1000 долара през 2008 година, като ще се възползва от слабостта на американската икономика.

Специалисти на пазара на металите също отбелязаха, че факторите, които подкрепят златото са все още налице. Такива са очакванията за нови намаления на американските лихви през следващите месеци, слабост на долара и опасения за по-висока инфлация, все аргументи сочещи към по-волатилна търговия, но и на по-високи от текущите нива.
Днес сутринта цените на петрола поевтиняха, заради опасенията, свързани с бъдещето на американската икономика.

В момента те са с по-голяма тежест, отколкото страховете за по-слаби доставки в САЩ. Сутринта американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март загуби 22 цента, до 89.80 долара за барел. Контрактът вчера нарасна по време на американската търговия с 1.06 долара до 90.02 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент, извличан от Северно море, със срок на доставка месец март, спадна днес с 12 цента, до 90.35 долара за барел след повишение вчера в Лондон от 1.03 долара до 90.47 долара за барел.

Поскъпването в понеделник се дължеше отчасти и на опасенията за редовността на доставките, след като мъгла причини затварянето на канал за доставки до пристанище в Тексас. В момента 40 петролни танкера изчакват мъглата да се вдигне, преди да се опитат да навлязат в канала. Тяхното забавяне обаче ще има само временно влияние върху цените.

Злато – технически анализ

Първа съпротива са нивата от 912, които вчера ограничиха растежа. Следва 920, което е 62% корекция на спада 936-892. Следват рекордните стойности на 936 долара за тройунция.
Подкрепи са 892 и 883, които са съответно 50 и 62 процента корекции на покачването 850-936, като първата от тях ограничи вчера поевтиняването. Следва дъното от 22 януари на 850, откъдето тръгна последното рали на златото.

Съпротиви912920936
Подкрепи 892883850


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...