Най-големите фондове и известни инвеститори готвят атака

1989
Най-големите фондове и известни инвеститори готвят атака

Много от световните фондови индекси продължиха да падат вчера и напук на това на пазара се появиха играчи, които са готови да изкупуват акции. Някои от най-големите частни инвестиционни фондове, сред които и BlackRock, видяха в сегашната ситуация отлична възможност за откриване на дълги позиции.

Един от най-големите в световен мащаб американски фонд BlackRock реинвестира печалбата си от облигационния пазар и благородни метали в акционерен капитал, заяви в интервю за Reuters инвестиционният стратег на компанията Джеймс Холт. „Златото и облигациите ни донесоха в последно време добра доходност, поради което започнахме да инвестираме тези средства в активи, които се обезценяват от ден на ден, а акциите са определено такива", заяви Холт.

Но от компанията са изключително внимателни при избора на компании. В полезрението им попадат само книжата, които покриват редица изисквания. „Стремим се да купуваме акции, които по един или друг начин са обвързани с икономическия ръст на Китай, който е достатъчно устойчив. Следим и акциите на големи транснационални компании, които не само имат ниско съотношение на P/E, но и отчитат стабилни парични потоци и освен това, изплащат редовно дивидент", поясни експертът.

За най-интересни сектори той смята телекомуникациите, здравеопазването и енергетиката.

Тук е редно да се спомене, че настроението за покупки, когато всички разпродават безогледно портфейлите си, се появява сред много инвеститори. Спадът на индекса MCSI World с 13% от началото на месеца, смятат те, е отлична възможност за средносрочни печалби. За намеренията си да купува от пазара американският бизнесмен Вилбур Рос разказа в интервю за Bloomberg по-рано тази седмица. Рос е известен с реорганизацията на компании, които са на ръба на фалита.

Инвеститорът не губи време и пълни портфейла си от акции с нови ценни книжа от световните пазари, включително Китай, Индия, Япония и дори Ирландия. „Дали светът стана по-лош с 10, 12, 15% през последните дни? Не мисля. Покупката на акции на днешните цени ще се обърнат в много добра инвестиция след някоя и друга година", е уверен Рос.

С неговото мнение са съгласни и някои други известни акули на пазара, като Марк Мобиус от Templeton Asset Management и Марк Фабер от Gloom, Boom & Doom.

Но подобна стратегия може и да бъде твърде рискована, поясни пред РБК daily старши икономистът от Capital Economics Джон Хигинс. „Дъното на сегашния спад зависи много от състоянието на американската икономика. Рецесията засега е малко вероятна, но заплахата расте с всеки изминал ден", каза експертът. Според Хигинс, фондовите пазари на развиващите се страни ще стоят малко по-добре от тези в САЩ и Европа, но дълго трябва да чакаме скока до нови върхове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас