Най-големите фондове и известни инвеститори готвят атака

2033
Най-големите фондове и известни инвеститори готвят атака

Много от световните фондови индекси продължиха да падат вчера и напук на това на пазара се появиха играчи, които са готови да изкупуват акции. Някои от най-големите частни инвестиционни фондове, сред които и BlackRock, видяха в сегашната ситуация отлична възможност за откриване на дълги позиции.

Един от най-големите в световен мащаб американски фонд BlackRock реинвестира печалбата си от облигационния пазар и благородни метали в акционерен капитал, заяви в интервю за Reuters инвестиционният стратег на компанията Джеймс Холт. „Златото и облигациите ни донесоха в последно време добра доходност, поради което започнахме да инвестираме тези средства в активи, които се обезценяват от ден на ден, а акциите са определено такива", заяви Холт.

Но от компанията са изключително внимателни при избора на компании. В полезрението им попадат само книжата, които покриват редица изисквания. „Стремим се да купуваме акции, които по един или друг начин са обвързани с икономическия ръст на Китай, който е достатъчно устойчив. Следим и акциите на големи транснационални компании, които не само имат ниско съотношение на P/E, но и отчитат стабилни парични потоци и освен това, изплащат редовно дивидент", поясни експертът.

За най-интересни сектори той смята телекомуникациите, здравеопазването и енергетиката.

Тук е редно да се спомене, че настроението за покупки, когато всички разпродават безогледно портфейлите си, се появява сред много инвеститори. Спадът на индекса MCSI World с 13% от началото на месеца, смятат те, е отлична възможност за средносрочни печалби. За намеренията си да купува от пазара американският бизнесмен Вилбур Рос разказа в интервю за Bloomberg по-рано тази седмица. Рос е известен с реорганизацията на компании, които са на ръба на фалита.

Инвеститорът не губи време и пълни портфейла си от акции с нови ценни книжа от световните пазари, включително Китай, Индия, Япония и дори Ирландия. „Дали светът стана по-лош с 10, 12, 15% през последните дни? Не мисля. Покупката на акции на днешните цени ще се обърнат в много добра инвестиция след някоя и друга година", е уверен Рос.

С неговото мнение са съгласни и някои други известни акули на пазара, като Марк Мобиус от Templeton Asset Management и Марк Фабер от Gloom, Boom & Doom.

Но подобна стратегия може и да бъде твърде рискована, поясни пред РБК daily старши икономистът от Capital Economics Джон Хигинс. „Дъното на сегашния спад зависи много от състоянието на американската икономика. Рецесията засега е малко вероятна, но заплахата расте с всеки изминал ден", каза експертът. Според Хигинс, фондовите пазари на развиващите се страни ще стоят малко по-добре от тези в САЩ и Европа, но дълго трябва да чакаме скока до нови върхове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg