Най-голямо увеличение предвиждат за цените на вятърната енергия

675
Най-голямо увеличение предвиждат за цените на вятърната енергия

Държавната комисия по водно и енергийно регулиране утвърди значително по-ниско увеличение на цените на природния газ, в сравнение с поисканото от Булгаргаз. Цената на природния газ се повишава с 13.25 на сто от април 2008 г.

Пределната цена на синьото гориво нараства от 365.1 лв. на 413.47 лв. за 1 000 куб. м без ДДС. От април по-високи ще бъдат и изкупните цени на произведената от възобновяеми енергийни източници енергия. Цената на тока от малките ВЕЦ с мощност до 10 мегавата ще се повиши с 14 на сто - от 8.6 ст. на 9.71 ст. за киловатчас без ДДС.

За сравнение, енергията, произведена от АЕЦ Козлодуй, се изкупува два пъти по-евтино (4.6 ст./квтч). Най-голямо увеличение се предвижда за цените на вятърната енергия. Изкупната цена на тока от малките централи с мощност под 800 киловата нараства с близо 17 на сто от 12 ст. на почти 14 ст. за киловатчас, се казва в доклада на Центъра за икономическо развитие "Икономиката на България в началото на 2008 г."

Енергията, произведена от нови вятърни централи, пуснати в експлоатация след 1 януари 2007 г., които работят до 2250 часа годишно, ще се повиши с 6.3 на сто от 17.5 ст. на 18.6 ст./квтч. Големите ветропаркове ще получат увеличение на цената със 7.6 на сто от 15.6 ст. на 16.79 ст./квтч. Няма да се променя цената на енергията, произведена от слънчеви модули – 78.2 ст./квтч.

Търси се инвеститор за изграждане на нова 600 МВт мощност в комплекса Марица Изток. Той ще трябва да се обвърже с дългосрочен договор с мините. В технологичен и финансов аспект ще трябва да предложи високоефективна технология за изгаряне на въглищата, да има реализирани 750 млн. евро оборот за последните 5 години и 1 000 МВт инсталирана мощност за същия период. Заявеният до април интерес е от страна на компаниите AES, RWE и E.on.

Създава се Български енергиен холдинг (БЕХ) с цел да се повиши конкурентоспособността на българската енергетика на европейския пазар. БЕХ ще обедини Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ Козлодуй, НЕК и Булгаргаз.

Очаква се общата стойност на активите им да бъде 4 млрд. евро, а прогнозните годишни приходи да достигнат 1.8 млрд. евро. Според консултанта на проекта Делойт България консолидацията на холдинга ще изведе българската енергетика на по-конкурентно ниво, ще осигури независимост при ценообразуването на електрическата енергия и по-ефективна реализация на стратегически енергийни проекти.

Проучват се възможности за строителство на нов парогазов блок в ТЕЦ Варна, все още е само под формата на заявено намерение от страна на собственика – чешката компания ЧЕЗ. Стойността и рентабилността на инвестицията все още не е оценена.

Продължава да се обсъжда вариант за отдаването на концесия на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй - какви са възможностите пред ръководството на АЕЦ Козлодуй и дали концесионерът има шанс да реши проблема с отрицателната позиция на редица страни членки на ЕС относно експлоатацията на тези блокове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg