Най-голямо увеличение предвиждат за цените на вятърната енергия

702
Най-голямо увеличение предвиждат за цените на вятърната енергия

Държавната комисия по водно и енергийно регулиране утвърди значително по-ниско увеличение на цените на природния газ, в сравнение с поисканото от Булгаргаз. Цената на природния газ се повишава с 13.25 на сто от април 2008 г.

Пределната цена на синьото гориво нараства от 365.1 лв. на 413.47 лв. за 1 000 куб. м без ДДС. От април по-високи ще бъдат и изкупните цени на произведената от възобновяеми енергийни източници енергия. Цената на тока от малките ВЕЦ с мощност до 10 мегавата ще се повиши с 14 на сто - от 8.6 ст. на 9.71 ст. за киловатчас без ДДС.

За сравнение, енергията, произведена от АЕЦ Козлодуй, се изкупува два пъти по-евтино (4.6 ст./квтч). Най-голямо увеличение се предвижда за цените на вятърната енергия. Изкупната цена на тока от малките централи с мощност под 800 киловата нараства с близо 17 на сто от 12 ст. на почти 14 ст. за киловатчас, се казва в доклада на Центъра за икономическо развитие "Икономиката на България в началото на 2008 г."

Енергията, произведена от нови вятърни централи, пуснати в експлоатация след 1 януари 2007 г., които работят до 2250 часа годишно, ще се повиши с 6.3 на сто от 17.5 ст. на 18.6 ст./квтч. Големите ветропаркове ще получат увеличение на цената със 7.6 на сто от 15.6 ст. на 16.79 ст./квтч. Няма да се променя цената на енергията, произведена от слънчеви модули – 78.2 ст./квтч.

Търси се инвеститор за изграждане на нова 600 МВт мощност в комплекса Марица Изток. Той ще трябва да се обвърже с дългосрочен договор с мините. В технологичен и финансов аспект ще трябва да предложи високоефективна технология за изгаряне на въглищата, да има реализирани 750 млн. евро оборот за последните 5 години и 1 000 МВт инсталирана мощност за същия период. Заявеният до април интерес е от страна на компаниите AES, RWE и E.on.

Създава се Български енергиен холдинг (БЕХ) с цел да се повиши конкурентоспособността на българската енергетика на европейския пазар. БЕХ ще обедини Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2, АЕЦ Козлодуй, НЕК и Булгаргаз.

Очаква се общата стойност на активите им да бъде 4 млрд. евро, а прогнозните годишни приходи да достигнат 1.8 млрд. евро. Според консултанта на проекта Делойт България консолидацията на холдинга ще изведе българската енергетика на по-конкурентно ниво, ще осигури независимост при ценообразуването на електрическата енергия и по-ефективна реализация на стратегически енергийни проекти.

Проучват се възможности за строителство на нов парогазов блок в ТЕЦ Варна, все още е само под формата на заявено намерение от страна на собственика – чешката компания ЧЕЗ. Стойността и рентабилността на инвестицията все още не е оценена.

Продължава да се обсъжда вариант за отдаването на концесия на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй - какви са възможностите пред ръководството на АЕЦ Козлодуй и дали концесионерът има шанс да реши проблема с отрицателната позиция на редица страни членки на ЕС относно експлоатацията на тези блокове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...