Най-после покачване на щатските фондови индекси

895
Най-после покачване на щатските фондови индекси

Фондовият пазар се размина на косъм да отчете нов стряскаш рекорд в сряда. Ако Dow Jones Industrial Average не бе успял да се съвземе от негативната си тенденция, той щеше да регистрира най-дългата си серия от понижения от 1978 г. насам. А вероятността това да се случи не бе за пренебрегване.

По време на търговската сесия бенчмарк показателят достигна загуба от 166 пункта. В крайна сметка обаче разпространилите се слухове, че Федералният резерв няма да остави пазара на произвола на макроикономическите стихии окуражиха инвеститорите и Dow приключи с 29.82 пункта, или 0.3% нагоре, на 11 896.44 пункта. Индексът S&P 500 също се покачи с 0.5 на сто до 1 260.34 пункта, прекъсвайки седем дневния си период на понижение.

Публикуваните макроикономически данни продължават да очертават една много тревожна картина на щатската икономика. Показателят на Institute for Supply Management, следящ представянето на непроизводствения сектор, се сви до 52.7 пункта спрямо 53.7 за юни. Анализаторите очакваха стойност от 53.5.

Новината последва докладите за свиване на потребителското търсене и производството, публикувани по-рано през седмицата.

На този фон, инвеститорите панически гледат да се пренасочат към по-спокойни убежища като златото, държавните ценни книжа и швейцарската валута. Според данни на Bloomberg, тревогите за щатската икономика са изтрили 1.07 трлн. долара от стойността на търгуваните акции за по-малко от две седмици.

Това доведе до рекордно обезценяване на корпоративните книжа, които се продават на 13.8 пъти над печалбите си, или най-ниското си ниво от юли 2010 г. насам.

Разбира се, не липсват купувачи, които да побързат да се възползват от възможността за евтина покупка. Техният апетит бе подхранен от плъзналите слухове, че Федералният резерв няма да стои със скръстени ръце и ще предприеме трети кръг от програмата за вливане на ликвидност. Бен Бернанке обаче не е излязъл с официално становище, което да даде солидна почва на надеждите.

Въпреки това, вече се чуват становища, че след седемдневния спад на бенчмарк индексите американските акции са станали изгодна инвестиция. От 363 компании, включени в S&P 500 и публикували докладите си за второто фискално тримесечие, 77% успяха да надскочат очакванията на анализаторите. Печалбите на акция са се повишили със 17%, а продажбите - с 12 на сто.

В сряда, сред най-силно представилите се позиции бяха MasterCard Inc., Coca-Cola Co. (KO) и General Electric Co. Технологичният сектор също тръгна нагоре, като отчете средно покачване от 1.2%.

Втората по големина мрежа за разплащания, MasterCard Inc., успя да отчете поскъпване на акциите си от 13% до 338.47 долара, след като се похвали с нетна печалба от 608 млн. долара или 4.76 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите бе за 4.23 долара.

Книжата на Sprint Nextel Corp. скочиха с 3.8% до 4.15 долара, след като Macquarie Group Ltd. повиши оценката си за третия по големина доставчик на мобилни телефонни услуги в САЩ.

Дяловете от телевизионната мрежа CBS Corp. затвориха сесията с 1.6% по-скъпи, на 26.70 долара, след като дружеството обяви, че печалбите за второто тримесечие са скочили убедително.

Като цяло в сряда позициите, отбелязали поскъпване, надвишаваха поевтинелите книжа в съотношение 17:13, а 1.4 млрд. акции смениха притежателя си.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg