Не се стигна до епидемия на протекционизма

644
Не се стигна до епидемия на протекционизма

Вълната от протекционизъм, заляла световната търговия миналата година, не прерасна в епидемия, се казва в специален доклад на СТО, ОИСР и УНКТАД. Както пишат експертите, заради ограничените възможности на правителствата да предоставят финансови стимули, именно свободната търговия може да осигури на глобалната икономика необходимия подем и възможност за откриване на нови работни места, информира Interfax.

Вторият доклад по въпросите за протекционизма и рисковете пред световната икономика бе изготвен по молба на Групата на Двадесетте от септемврийската среща на G20, състояла се в Питсбърг. Тогава представителите на форума заявиха, че са се договорили за борба с политиките на протекционизъм.

Сегашното изследване обхваща периода от 1 септември 2009 г. до средата на февруари 2010 г. и констатира, че не се е стигнало до бум на протекционизма. По оценки на СТО, въведените ограничения пред търговията (под формата на защитни мерки) засягат 0.7% от вноса на страните от G20, или 0.4% от общия обем на световния внос.

Данните в предишния доклад, който се анализираха протекционистките мерки за 12 месеца назад, показваха, че тогава ограниченията засягат 1.3% от вноса в страните от G20

Понижава се и броят на антидъмпинговите разследвания. Предвид историческия опит от периоди на спадове в бизнес циклите и на световната икономическа активност имаше очаквания, че сегашната глобална икономическа криза ще доведе до техния разцвет, но получените данни свидетелстват, че броят на антидъмпинговите разследвания, инициирани от членове на G20 през 2009 г., са с 21% под бройката за 2008 г.

Ако се сравняват данните за втората половина на 2008 г. и 2009 г., разминаването е още по-сериозно - намаление от 29%. Това е първото сериозно понижение от началото на глобалната икономическа криза в средата на 2008 г., се посочва в доклада.

Като цяло през 2009 г. от страните от G20 са инициирани 152 антидъмпингове разследвания, при 193 година по-рано. Най-много са подбудени от Индия (29 разследвания), Китай и САЩ (по 19) и ЕС (17).

Двадесетицата полага усилия и за подобряване на инвестиционния климат. Осемнадесет от членовете на „клуба" са приели през отчетния период пакет от мерки по реализация на своя инвестиционна политика. Повечето от тях са насочени към откритост и прозрачност за инвеститорите.

Но страните от G20 трябва да бъдат и внимателни. Сред рисковете са високото ниво на безработица и неяснотата около глобалния ръст на икономиката, се посочва в доклада. Поради това не бива да се допуска протекционизмът да задуши възстановяването.

И накрая, трябва да се достигне до логичен край на Дохийския кръг преговори. Да припомним, че в преговорите в кръга Доха в областта на търговията, започнал още през 2001 г. , се предвижда либерализация на търговията със селскостопанска продукция и с някои категории промишлени стоки в страните-членки на СТО. Държавите от G20 заявиха през септември, че са готови да приключат преговорите с успех през 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg