Не всичко, което започва много зле, свършва трагично

1222
Не всичко, което започва много зле, свършва трагично

Историята показва, че не винаги това, което започва много зле, свършва трагично, или поне финансовата история.

Пазарите, на които се търгуват финансови активи, много често са задвижвани от емоции или на пръв поглед "непазарни" фактори. Това понякога води до нелогично дълги, дълбоки или противоречащи на логиката движения, които определено могат да бъдат изключително болезнени за инвеститорите.

Бързите и резки движения на борсата обаче не винаги са показател за средносрочното движение на пазара, като много често могат и да се окажат добра възможност за заемане на позиции.

Традиционно януари месец, като начало на годината, се възприема като добър момент за покупки, като съществува и статистически доказана зависимост, че световните индекси регистрират повече повишения през този месец, отколкото спад.

Ръстовете обаче не винаги са гарантирани в първия месец, като съществуват и изключения, които, както се казва, "доказват правилото".

На такъв януари станахме свидетели тази година, не само у нас, но и по света. Месецът дойде не особено нелогично след една изключително добра за финансовите пазари година, както и след признаци още от миналата 2007 за забавяне на световния ръст.

Показателни бяха забавянето на пазара на имоти в световен мащаб, както и кризата, обхванала щатските ипотечни пазари, а не на последно място негативно влияние оказаха и високите лихви, както и рекордно високата цена на петрола.

Резултатът от всичко това е налице. Не просто лош първи месец на новата година, а много лош.

Индексът, който се възприема като бенчмарк за световните фондови пазари - щатският S&P 500, регистрира до 25 януари на новата година най-голямото си понижение от 1929 година насам, загубвайки 9.38% от стойността си.

Като лъч надежда се прокрадва обаче историческото представянето на индекса след тази дата до края на годината.

В годините, когато през първия месец индексът е губил над 5% от стойността си, той е приключвал остатъка на годината с повишение. Средното възлиза на 7.26% в разгледаните по-долу шест случая.

ГодинаСпад до 25 ЯнуариИзменение до края на годинатаСледваща рецесия започва след
2008-9,38%--
1939-9,36%4,62%73
1990-7,73%1,27%5
1948-6,21%5,92%9
1978-6,00%7,52%24
1982-5,83%21,86%103
1960-5,19%2,34%2
Средно
7,26%36

* Данните са на Seeking Alpha.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg