Немският основен индекс изпреварва по ръст тези на развиващите се европейски страни

560
Немският основен индекс изпреварва по ръст тези на развиващите се европейски страни

Немската фондова борса е водещата сред развитите страни по ръст от началото на годината. За периода основният индекс DAX 30 се е повишил с 21%, изпреварвайки по повишение всички индекси на развитите пазари.

Ръстът му от началото на годината значително превишава този от 13% на индекса на Morgan Stanley за развиващите се пазари.

По повишение DAX 30 е изпреварил индексите на 11 от 12-те страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, сочат още статистическите данни. Единствено словенската фондова борса се е представяла по-добре от немския индекс, като от началото на годината основният словенски индекс се е повишил със значителните 48%.

Въпреки повишението му обаче, някои анализатори са на мнение, че все още немските компании са "изгодна сделка", според Херберт Перус - анализатор в Raiffeisen Capital Management във Виена, цитиран от изданието Bloomberg.

През изминалата седмица основният немски индекс добави към стойността си 3.2%, до ниво от 7 987.85 пункта, оставайки едва на 78 пункта от историческия си рекорд, постигнат на 7 март 2000-та година.

Немските акции обаче продължават да са относително по-евтини от тези в САЩ, Япония, Франция и Италия, според пазарните специалисти, като 30-те компании, компоненти на DAX, се търгуват при съотношение цена-печалба от 14.6, като през изминалия месец то е било и най-ниско в историята му.

За сравнение, компаниите от индекса на развиващите се пазари MSCI се търгуват при съотношение цена-печалба от 15.5 пъти.

Като по-евтини се сочат немските компании, за разлика от полските например, които се търгуват при съотношение цена-печалба от 17.8.

В началото на 90-те години приетите закони в страната, които правеха почти невъзможно уволняването на работници от компании, се превърнаха в сериозен воденичен камък пред тях. За периода между 2000-та и 2002 година, на фона на всеобщия спад на световните финансови пазари, индексът DAX се понижи с 58%.

Немските компании обаче прибегнаха до прехвърляне на голяма част от производството си към страни с относително по-ниски разходи за труд, което доведе до значително повишение на износа им.

Износът на немските компании заема близо 45% от икономиката на страната, на фона на едва 11% за САЩ и 16% за Япония.

Повишението на немския индекс до голяма степен се предопределя и от силната активност на сделките по сливания и поглъщания, въвличащи немски компании. През тази година те са се повишил над два пъти, в сравнение със същия период на миналата година, до 215 млрд. долара.

Компаниите от автомобилния, индустриалния и химическия сектор заемат шест от десетте най-добре представящи се компании от началото на годината, същият тип компании, довели до бурен ръст на немската икономика преди 40 години.

Повишението на немския индекс от началото на годината е най-голямото такова след ръста му с 31% през същия период на 1998 година, сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg