Неочаквана подкрепа за щатския фондов пазар

1721
Неочаквана подкрепа за щатския фондов пазар

Понеделникът поднесе на инвеститорите неочакван подарък. Оказа се, че решение на гордиевия възел с европейската дългова криза все пак може би съществува. Денят започна със същото мрачно настроение като петък, когато страховете, че Гърция може да обяви фалит, владееха умовете на инвеститорите.

Индексът S&P 500 падна до 1.6%, преди ненадейно да обърне хода си и да завърши сесията с възход от 0.7% до 1 162.27 пункта. Индексът Dow Jones Industrial Average също се зае да наваксва загубите, като скочи с над 200 пункта в последните 45 минути от търговията, за да приключи с повишение от 0.6% до 11 061.12 пункта.

Необещаващото начало на деня бе подхранено от спекулациите, че Moody's Investors Service ще обявят до края на седмицата понижаване на рейтинга на BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Credit Agricole SA заради гръцките им вложения.


Италия обаче, която се счита за една от другите най-застрашени икономики на Стария континент, повдигна духовете с един неочакван ход. Financial Times обяви, че страната води преговори с Китай да инвестира в нейни съкровищни бонове и дори корпоративни книжа. До момента на никого не бе хрумвало да се възползва от подобен външен източник на финансиране и инвеститорите приветстваха нестандартното предложение, макар че новината все още не е официално потвърдена.

Не е ясно дали дори и сделката да се осъществи, тя ще успее да излекува финансовите недъзи на Европа, но поуката бе ясна - когато отговорите А и В не са задоволителни, винаги съществува и решение С. Пазарът приветства нестандартното мислене на Италия и девет от десет индустриални групи, включени в Standard & Poor's 500, приключиха деня на позитивна територия, водени от банките и технологиите.

Акциите на Bank of America поскъпнаха с едно на сто до 7.05 долара в отговор на новината, че институцията ще отреже 30 хиляди работни места, или около 10% от служителите си, в следващите няколко години. Съкращенията са част от плана на главния изпълнителен директор Брайън Т. Мойнихан да подкрепи печалбите и да свие годишните разходи с около 5 млрд. долара до края на 2013 година.

Пореден подарък за инвеститорите, който да повдигне настроението им в първия работен ден от седмицата, бе позицията на NetLogic Microsystems Inc. Новината, че Broadcom Corp са се съгласили да закупят компанията за 3.7 млрд. долара в брой, доведе до скок на котировките от 51% до 48.12 долара. Според условията на сключената сделка, съсобствениците на дружеството ще получат по 50 долара на дял, което е с 57 на сто над нивото на затваряне на търговската сесия на 9-и септември.

Акционерите на Broadcom обаче не бяха чак толкова възхитени от новината, като котировките на компанията „паднаха" с 1.1% до 33.06 долара.

Все пак, технологичният сектор като цяло бе в прегръдките на ведро настроение, като книжата на Intel поскъпнаха с 2.9% до 20.28 долара, а на Micron Technology - с 5.3% до 6.69 долара.

Порталът за онлайн запознанства FriendFinder Networks отбеляза покачване от 5.5% до 2.86 долара, след като обяви, че ще заплати до 65 млрд. долара, за да придобие BDM Global Ventures.

Акциите на дружеството за строителни и подводни услуги Global Industries скочиха с 51 на сто до 7.78 долара, след като френската Technip се съгласи да ги погълне срещу 1.07 млрд. долара.

Собственикът на BusinessWeek, McGraw-Hill, също отбеляза поскъпване на книжата си - от четири на сто до 40.26 долара. Конгломератът заяви, че ще раздели образователната си дейност от пазарните операции в две публични дружества, за да ускори обратното изкупуване на акциите си.

Положителните новини обаче не успяха да вдигнат в положителни територии акциите на компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical Index завърши със загуба от 0.4%, но поне успя да се съвземе убедително от застрашаващия срив от 2.8 на сто, отбелязан по-рано през деня.

Сред книжата, зарадвали брокерите в понеделник, се нареждат и 3M Co., с повишение от 2.1% до 78.22 долара, а акциите на търговската верига Sears Holdings Corp. поскъпнаха с 1.3% до 54.24 долара.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hama
# 0
07:03 | 29 March 2012
Ab fab my gdlooy man.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg