Неща, които трябва да знаете за златото

2692
Неща, които трябва да знаете за златото

Златото често е предпочитана форма за инвестиране, особено в настоящите относително несигурни времена, доминирани от дълговата криза в Европа. От много време златото се приема като подходяща форма за избягване на несигурните времена.

Преди да инвестирате в злато обаче, ето някои неща, които е добре да знаете.

Ако възнамерявате да инвестирате в златни монети, то трябва да сте наясно, че те обикновено са със съдържание на благородния метал между 90 и 99%.

Бижутата в САЩ са обикновено от злато 14 карата (58%), докато според международните стандарти, златото в бижутата трябва да е 18 карата (75%).

Инвеститорите трябва да са наясно, че каратите могат широко да варират в зависимост от нормите в съответната страна, като чистото злато е 24 карата.

Често съхраняването на златото във физическата му форма е свързана с допълнителни разходи, които понякога могат да са значителна част от инвестицията.

Златото не генерира никакви допълнителни доходи, освен ако инвестицията не е в акции, или взаимни фондове, които изплащат дивиденти.

Купуването на акции от златодобивни компании не ви прави директно обвързан с цената на златото на международните пазари.

И докато предлагането на метала е ограничено, то поскъпването му прави икономическо съобразно инвестирането в повишение на производствените мощности на златодобивните компании. Това на практика може да доведе до повишение на предлагането.

Търсенето на златото не е функция на „реалното търсена на метала“, като по-голямата част от него не се използва за търговски цели, освен за производството на бижута.

Златните запаси са широко концентрирани в ръцете на определен брой участници, правителства, или централни банки, което прави златото изключително чувствително в ценово отношение, когато тези играчи купуват или продават злато.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg