Нещата ще стават по-зле според портфолио-мениджъри

1849
Нещата ще стават по-зле според портфолио-мениджъри

Подновените опасения за развитие на Еврозоната карат инвеститорите да намалят апетита си към риск и променят очакванията си за ръста на световната икономика, според изследване на BofA Merrill Lynch Survey направено сред портфолио-мениджъри през април.

Инвеститорите са увеличили своите кешови наличности от март. Нетно 24% от глобалните световни мениджъри са препоръчвали държането на средства в кеш през април, на фона на нетните такива от едва 6% преди месец.

Средните кешови запаси на фондовете са се повишили до 4.7% от световните портфейли, което е повишение в сравнение с 4.2% през март.

Средните препоръки на мениджърите са били за 26% от портфейла в акции, в сравнение с 33% през март. Инвеститорите са повишили позициите си във фармацевтични компании и нециклични сектори, като са намалили позициите си в материалните и цикличните сектори.

Опасенията от финансовата криза в Европа са се повишили значително. Общо 54% от анкетираните смятат, че заплаха номер едно е финансовата криза на стария континент, в сравнение с едва 38% изразявали подобни мнения през март.

Близо 63% от специалистите смятат, че Испания ще изненада неприятно пазара през тази година, в сравнение с 50% през изминалия месец.

Франция е изключително близо до Испания по негативни очаквания, като е посочена от 56% от анализаторите за страна, която ще изненада неприятно пазара, в сравнение с 52% преди месец.

„След позитивни настроения и по-голяма толерантност към риск през първото тримесечие на годината, инвеститорите са променили значително очакванията си в негативна посока“, коментира Майкъл Харнет, главен стратег в BofA Merrill Lynch Global Research.

Специалистите значително понижават очакванията си за световния ръст, като очакванията за нови програми за стимулиране на икономиките се връщат с пълна сила.

Нетно 20% от анкетираните смятат, че световната икономика ще засили ръста си през следващата година, което е понижение в сравнение с 28% през март и 29% през ноември.

Нетно 3% от анкетираните смятат, че корпоративните печалби ще се влошат през следващите 12 месеца, на фона на нетно 6% прогнозирали подобряването им през следващата година преди месец.

Според 24% от инвеститорите европейската икономика ще се влоши през следващата една година.

На фона на очакванията за проблеми пред световните икономики, инвеститорите прогнозират връщане на програмите за стимули от страна на Фед и Европейската централна банка. Едва 36% от глобалните инвеститори прогнозират, че няма да имат подобни програми от страна на Фед, в сравнение с 47% през март.

Подобни действия от ЕЦБ очакват 44% от инвеститорите до края на третото тримесечие, в сравнение с 34% преди месец.

Много глобални инвеститори са повишили своите щатски експозиции в акции през април, или са заявили подобни намерения. Нетно 27% от препоръките са за щатски активи, на фона на едва 14% през март.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Marco
# 0
18:05 | 12 May 2012
What a pleasure to find someone who identifies the issues so celraly
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg