Нов лупинг на фондовите пазари

1459
Нов лупинг на фондовите пазари

Брокерите ще трябват да изкарат подготвителни курсове за пилоти на изтребители, за да не им прилошее от резките лупинги на фондовия пазар, които станаха традиция напоследък. След като пикираха рязко надолу в сряда, бенчмарк индексите скочиха отново нагоре в четвъртък, забравили за тревогите си за европейската дългова криза и опасенията, че икономиката на САЩ може да навлезе в рецесия.

Този път вниманието на инвеститорите бе насочено към по-добрите от очакваното корпоративни резултати и спада в подадените молби за помощи за безработни. Броят на регистиралите се извън пазара на труда американци за миналата седмица се е снижил до най-ниското си ниво от четири месеца насам, или 395 хиляди. Средната прогноза на анализаторите бе за 405 хиляди.

Според някои анализатори, пазарът се опитва да определи дъното, но отстрани движението изглежда по-скоро като полюшване на подвижни пясъци.


Инвеститорите пренебрегнаха тревожните данни за търговския дефицит на САЩ, който е достигнал най-високото си ниво от октомври 2008 г. насам. Не е ясно обаче дали с наложилото се напоследък непостоянство на настроенията, този показател няма да дръпне надолу бенчмарк индексите в последния работен ден от седмицата.

Добрата новина е, че според данни на Bloomberg все повече висши мениджъри на публични дружества се възползват от ниските котировки и вливат средствата си в покупка на дялове от управляваните от тях компании. Ако съществуваха реални признаци за проблеми, изпълнителните директори едва ли биха рискували личните си спестявания. Публикуваният доклад сочи, че между трети и девети август 66 вътрешни лица са закупили книжа от дружествата, в които работят.

Това е рекорд, който не е достиган от март 2009 г. насам.

Щатската комисия по ценните книжа и фондовите борси например обяви, че главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман и двама други висши мениджъри са придобили 175 хиляди акции от нюйоркската банка, след като котировките й поевтиняха рекордно.

Не е ясно обаче къде точно пазарът ще намери баланса между оптимизъм и песимизъм и поне засега анализаторите не се надяват много на това позитивното настроение от четвъртък да се превърне в стабилна тенденция.

А предпоследният работен ден от седмицата наистина бе успешен - S&P 500 скочи с 4.6% до 1 172.64 пункта, а Dow Jones Industrial Average - с 4 на сто до 11 143.31 пункта.

Повишението бе поведено от финансовия сектор, енергетиката и производителите на суровини. Само две позиции от S&P 500 отбелязаха понижение. Производителят на кафето Senseo, Sara Lee Corp., падна с 1.3% до 17.09 долара след разочароващи данни за продажбите. Дяловете от третия по големина мобилен оператор в САЩ Sprint Nextel Corp. поевтиняха с 1.3% до 3.12 долара.

Финансовият сектор бе най-силно представилият се със средно повишение от 6.3%, след като в сряда се срина със 7.1 на сто. Най-големият американски заемодател, Bank of America, възстанови 7.1% от стойността на книжата си, до 7.25 долара, а JPMorgan скочи с 6.8% до 36.69 долара.

Към висините се устремиха и акциите на Cisco Systems, които поскъпнаха с 16% до 15.92 долара. Компанията обяви план за орязване на разходите си, който включва съкращение от 6 500 работни места.

Собственикът на телевизионните канали Fox TV и на Wall Street Journal също можеше да се похвали с успешен ден. Дяловете от News Corp. регистрираха най-значимото повишение в S&P 500 - 18%, до 16.19 долара. Компанията на Рупърт Мърдок обяви финансови резултати, които надминаха очакванията на анализаторите, и повиши дивидента си с 27%. Тези новини помогнаха на инвеститорите да забравят за скандала за подслушване на гласовата поща на жертва на убийство, който удари котировките преди няколко седмици.

Енергетиката отбеляза средно повишение от 5.2%, след като суровият петрол поскъпна. Chevron Corp. добави 3.9% към стойността си до 94.07 длара.

Производителите на торове се облагодетелстваха от доклада на щатското правителство, че реколтата от царевица, соя и пролетна пшеница ще е по-малка от очакванията. Книжата на CF Industries Holdings Inc. поскъпнаха с 10% до 164.19 долара, а на Mosaic Co. - с 8.4% до 64.46 долара.

Сред най-успешните позиции се наредиха и Kohl's Corp. и Brinker International Inc. Акциите на четвъртата по големина търговска верига в САЩ се покачиха със 7.3% до 47.50 долара, след като Kohl's Corp. обявиха, че печалбата им на акция ще надвиши предварителните прогнози. Brinker International Inc., оператори на веригата ресторанти Chili, скочиха с 14 на сто до 23.54 долара по аналогични причини.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg