Нужна е целенасочена политика по привличане на инвестиции

1041
Нужна е целенасочена политика по привличане на инвестиции

Предварителните данни за притока на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) не са обнадеждаващи - едва 253 млн. евро, или 0.7% от БВП за първите пет месеца на годината. Значителните корекции при последващите ревизии правят безпредметно детайлното сравняване с предишни периоди.

Безспорен факт е намаленият приток на ПЧИ в резултат на световната финансова и икономическа криза, както и на развитието на гръцката дългова криза и опасенията за прехвърлянето й в България. Сред вътрешните фактори могат да бъдат причислени силно свитото вътрешно търсене, несигурността във връзка с публичните финанси, противоречивите сигнали за икономическата политика на новото правителство, неефективната администрация.

При очерталата се тенденция на отлагане на инвестиционните проекти ще са необходими поне една-две години докато ПЧИ отново започнат да растат, без обаче да достигат равнищата от преди кризата.

След еуфорията на безкритичното привличане на капитали от предишните години сега е време да се изработи ясна визия и да се следва целенасочена и добре артикулирана политика за привличане на инвестиции в промишлеността, за да може да се съживи икономиката и да продължи да расте износът. Това се казва в резюмето на най-новия доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) - „Икономиката на България - юли 2010".

През юни инфлацията от началото на годината е 1.5% (по националния индекс ИПЦ). По хармонизирания индекс на потребителските цени тя е е 2.0% и въпреки, че надхвърля тази в еврозоната, е все пак в сравнително ниски нива над нея. По малката потребителска кошница (ИЦМК) през юни цените са с 1.2% под нивото си от декември м.г.

Както се очакваше, ефектът от въведените по-високи акцизни ставки на тютюневите изделия се прояви през април. Намаляването на инфлацията до юни се дължеше на дефлация при храните. Въпреки слабите проинфлационни очаквания, регистрирани в наблюденията на бизнеса до юни и на потребителите до април, по-значително нарастване на потребителските цени в първите месеци на второто полугодие ще има неминуемо - под влияние на регулаторното покачване от 1-ви юли на цените на газа (с 24.63%, поради необходимост от отразяване на динамиката на курса долар - евро) и респективно на топлинната енергия (средно с 11.7%), и на електроенергията (средно с 1.7%, по силата на редица основания).

„Очакваме по-високи стойности на инфлация (между 3-4% годишна инфлация в края на годината), в зависимост от това как ще се балансират ценовите равнища при все още ограничените възможности на вътрешното търсене", прогнозират от ЦИР.

Намаляването на заетостта през второто тримесечие вероятно ще е по-слабо в сравнение с първото, но ще продължи и през втората половина на годината. След известно свиване и задържане на очакванията за намаляване на персонала в наблюденията от април и май, юнското бизнес наблюдение на НСИ регистрира нарастване на очакванията за намаляване на персонала през третото тримесечие на 2010 г. В услугите, след два месеца с преобладаващи макар и слаби, но позитивни очаквания, от май отново се появи нарастване на очакванията за намаляване на заетостта през следващите три месеца.

Общата безработица у нас е около нивото за ЕС27. От март до май динамиката й минава в низходящ тренд. Младежката безработица у нас, която в началото на годината мина над средното ниво за ЕС27, също започна да намалява.

„Това в общи линии съответства на индикациите за затихващ спад на икономиката ни, каквито показват краткосрочните данни за икономическата активност по сектори", се казва в резюмето.

След като през февруари регистрираната безработица достигна пик от 10.26%, за април тя се върна под 10% - коефициентът е 9.95% (при 7.08% година назад).

„Очакваме намаляването на безработицата да продължи, но слабо и главно поради сезонни фактори в летните месеци, като коефициентите ще останат на сравнително високи нива в сравнение с предкризисните и вероятно от есента отново леко ще се увеличат", сочат от ЦИР.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg