Обезпокоителен за световната икономика растеж на петрола до почти 120 долара за барел

440
Обезпокоителен за световната икономика растеж на петрола до почти 120 долара за барел

Златото спадна днес и може би ще се търгува в тесен рейндж тази седмица, тъй като повечето инвеститори не участват в търговията заради плахите движения на метала. Спот цената спадна до 919.55/920.55 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 920.65/922.05 долара за тройунция, когато беше достигнат интрадневен връх от 925.30 долара, благодарение на поевтиняването на долара и рекордните стойности на петрола.

Фактът, че миналата седмица не бяха пробити нивата от 950 долара, кара мнозина да очакват предстояща слабост. В краткосрочен план прогнозите са за движения в тесния рейндж от 907-926 долара, а междувременно повечето играчи не участват в търговията поради липсата на ясно изразена посока.

Опасенията на света силно нараснаха заради приближаването на цената на петрола до нива от 120 долара за барел, докато в същото време основните производители призоваха към спокойствие. Според анализатори слабостта на долара, проблемите в Нигерия и нежеланието на ОПЕК да увеличи производството доведоха до растеж с 4 цента на юнския фючърс на американския лек суров петрол до нива от 118.11 долара за барел. Контрактът за май изтече вчера, затваряйки на рекордните 119.37 долара и достигайки исторически върхове през деня от 119.90 долара за барел.

Опасенията за световните доставки доведоха до растеж от 57 долара само през последната година, докато през последната седмица всеки ден бяха отчитани нови рекордни стойности. Английският фючърс на сорта Брент нарасна с 5 цента до 116.00 долара след рекордно високо затваряне вчера в Лондон на 115.95 долара и достигнат исторически рекорд от 116.75 долара за барел. Въпреки силните фактори, които стоят зад поскъпването, според някои анализатори, то вече е станало прекалено голямо и прекалено бързо.

Министрите на 74 държави, които присъстват на международния форум за енергетика в Рим, обявиха вчера, че цената на петрола трябва да бъде на нива, които са приемливи и за производителите, и за потребителите, за да се гарантира световният икономически растеж и по-специално в развиващите се държави. Междувременно американският президент Джордж Буш изрази загриженост от високите цени и тяхното отражение върху потребителите.

В същото време министърът на петрола в Саудитска Арабия Али ал-Наими призова за спокойствие след вчерашното силно поскъпване. Той обяви, че петролът в света не е пред свършване. Според него проблемът се корени в ограничените капацитети по цялата верига на предлагането и допълни, че няма изчерпване на ресурсите, а решаването на проблема е въпрос на повече инвестиции.

Злато – технически анализ

Подкрепа е 904, около която цифра се оформи добра база. Пробив под това ниво би довел до тестове на двете важни дъна от 1 април и 22 януари на 871 и 850.

Много силна съпротива е 950, където се намира 50% корекция на спада 1032-871 и в същото време и върха от миналата седмица. Следва 971, което е 62% корекция на същото поевтиняване и едва пробив на 997 ще доведе до покачване, тестващо рекордните стойности.

Съпротиви 950 971 997
Подкрепи 904 871 850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg