Обезценките от кризата са по-малки от очакванията

996
Обезценките от кризата са по-малки от очакванията

Обявените обезценки на активите през последните 2 години са далеч под очакванията на 47% от инвеститорите, анализаторите и заемодателите, сочи проучване, изготвено от Еrnst & Young.

„Оповестяване на обезценките - за по-голямо доверие у заинтересованите страни" е анкета сред 170 потребители на финансови отчети в 32 страни, изготвено от една от най-авторитетните глобални одиторски компании.

Анализът установява, че 3-те сектори, където е най-голяма вероятността активите да се обезценят допълнително през следващите 18-24 месеца, са недвижимите имоти, банките и капиталовите пазари, както и автомобилната индустрия.

Над 90% от запитаните признават, че да се прогнозират паричните потоци през следващите 12-18 месеца ще е сериозно предизвикателство.

Джим Ийлс, от отдел "Оценки и бизнес моделиране" в Еrnst & Young, коментира:

„Инвеститорите, анализаторите и заемодателите са запознати с трудностите и несигурността при управлението на бизнеса в сегашните икономически условия. Въпреки това, тяхното доверие е крехко и те са предпазливи по отношение на прогнозите на мениджмънта за бъдещето на бизнеса им. В резултат на това, те ще бъдат по-взискателни и ще търсят по-голяма прозрачност и по-прецизно тълкуване на допусканията, които прави мениджмънтът във връзка с бъдещето на компаниите им."

Повече от 90% от запитаните използват теста за обезценка във финансовите отчети, когато взимат решение за инвестиция, при даване на заем или при оценка на компанията, включително и за проверка на съгласуваността в информацията, предоставена от мениджмънта.

Този тест е най-важен за оценка на възгледите на мениджмънта за бъдещето на бизнеса (44%) и за обяснението на факторите, довели до обезценката на активите (41%).

Ийлс продължава: „Когато се обявява обезценката на активите е в интерес на мениджмънта да наблегне на въздействието й върху перспективите за бизнеса. Добре е той да обясни и мащабността и причината за тази обезценка - това ще помогне при изграждането на доверие и добра репутация на пазара."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg