Очакват по-голяма доходност от облигации в Румъния

710
Очакват по-голяма доходност от облигации в Румъния

Изпълнителният директор на румънската компания Raiffeisen Asset Management Михаил Йон изрази мнение, че фондовата борса в Румъния ще предложи на акционерите по-малка доходност от облигационния пазар, пише румънското финансово издание ZF.ro.

Според него в страната инвестиционните фондове са изключително силно зависими от движението в цените на акциите, в сравнение с останалите европейски пазари, което показва не особено високата ефективност и диверсификация на пазара.

Липсата на достатъчен брой консервативни инвестиционни фондове ограничава избора на инвеститорите и алтернативите пред тях.

Това обаче до голяма степен се предопределя от липсата на разнообразни инструменти с фиксиран доход. Предлагането е ограничено и почти изцяло се свежда до държавни облигации.

На румънския пазар липсват достатъчно по обем корпоративни облигации, а тези, които са на пазара, са нисколиквидни, коментират още от румънската компания.

Фондовете, инвестиращи на паричните пазари, са отбелязали най-голяма доходност в сектора за последната една година - до голяма степен и в резултат на корекцията на индексите през последната половин година.

Най-добре представящият се фонд Stabilo, чието управляващо дружество е Pioneer Asset Management, е приключило април с доходност от над 10% на годишна база.

За сравнение, най-добре представящите се агресивни фондове са отбелязали загуби от над 15% за посочения период, а най-зле представящите се румънски фондове са били със загуби от над 29% към края на април.

Пазарът на инвестиционни фондове в северната ни съседка все още не е достатъчно развит и голям, коментират специалистите. Това е така въпреки ръста на активите на фондовете от над 50% за изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg