ОИСР: Работещите в развитите страни заплашени от глобализацията

647
ОИСР: Работещите в развитите страни заплашени от глобализацията

Силното повишение на тенденцията за "аутсорсване" на бизнеса към развиващите се страни е допринесло и за нарастване на волатилността на трудовите пазари в тези страни, сочи доклад на ОИСР.

На фона на нарастване на глабализацията в световен мащаб и тенденциите за свободна търговия, развиващите се страни се облагодетелстват, като повишението на заплатите там водят и до повишаване на стандарта на живот в тези страни.

В същото време известни негативи от глобализацията се усещат в развитите западноевропейски страни и особено при работещите в индустриалните сектори, които трябва да се конкурират все по-усилено с тези, вземащи значително по-ниски заплати в развиващите се такива.

Правителствата трябва да вземат мерки за защитаване на интересите на милионите работници в страните от Западна Европа, на фона на бурното изнасяне на производството на големи мултинационални компании към страни като Китай, Русия, Индия и Бразилия.

Тези страни предлагат около 45% от световната работна сила към настоящия момент, в сравнение с едва 19% от работната сила в света на страните от ОИСР, включващи САЩ, Япония и страните от Европа.

През последните няколко десетилетия делът на заплатите от националния доход на страните от ОИСР се е понижил значително. Този на заплатите в Япония се е понижил с близо една четвърт, като дял от националния доход за последните 30 години, а този в 15-те "стари" членки на Европа с 13%.

Докладът сочи още неравномерно повишение на заплатите в повечето от страните членки на ОИСР през изминалото десетилетие с изключение на Испания и Ирландия.

Във Великобритания разликата между богатите и бедните се е запазила почти без изменение, въпреки че в страната тя е една от най-големите сред страните членки на ОИСР.

Най-голямо повишение на неравенството между социалните слоеве на обществото се е наблюдавало в Полша, Унгария и Южна Корея.

От ОИСР препоръчаха на правителствата на страните да предприемат насърчителни за заетостта мерки като помагане на хората да си сменят работите, провеждане на квалификационни и преквалификационни обучения, които да помагат на работещите да се справят с промяната на пазара на труда, на фона на световната глобализация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg