ООН: Икономиката на САЩ ще изостане значително от останалия свят през 2007 г.

1333
ООН: Икономиката на САЩ ще изостане значително от останалия свят през 2007 г.

Тази година американската икономика ще се забави значително и ще изостане от темпото на растеж на по-голямата част от останалия свят, сочи доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от АП.

Кризата на жилищния пазар означава, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще се увеличи със скромните 2 процента през 2007 г. спрямо 3.3 процента за миналата година, се посочва в годишния доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД).

За първи път от 2001 г. се очаква и Европейският съюз (ЕС), и Япония да отчетат по-голям растеж на БВП от САЩ, съответно с прогнозирани 2.8 и 2.3%.

Според доклада Китай с 10.5 процента и Индия с 8.5 процента ще отбележат темпо на икономически растеж, близко до отчетеното през последните три години.

Междувременно се очаква световният икономически растеж да забави темпото си до 3.4 процента спрямо 4 процента за 2006 г., главно заради забавянето в САЩ, се отбелязва в доклада.

Засега световната икономика изживява своя "златен период", каза пред журналисти в Женева бившият генерален директор на Световната търговска организация (СТО) Супачай Паничпакди, който в момента ръководи ЮНКТАД.

Високите цени на стоките продължават да засилват растежа в развиващите се държави, на които се падаха 37 процента от световната търговия през миналата година, сочи докладът. Преди десет години този показател бе 29%.

Прогнозира се африканските икономики да нараснат с 6 процента, латиноамериканските и карибските - с 4.7 процента, а икономиките на бившите съветски републики извън ЕС - със 7 процента, посочва АП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...