ООН: През 2007 г. се достигна пикът на глобалния инвестиционен бум

511
ООН: През 2007 г. се достигна пикът на глобалния инвестиционен бум

Миналата година ще остане в историята като годината на небивал инвестиционен бум на глобалните пазари – световният обем на преките чужди инвестиции е нараснал с 30% спрямо предходната година и достига рекордните 1.833 трлн. щ.д., съобщава РИА Новости.

За това се казва в Доклада за световните инвестиции, изготвен от Конференцията на ООН по търговия и развитие. Документът бе обнародван вчера в щаб квартирата на международната организация.

Предишният наблюдаван пик беше през 2000 г., когато обемът на задграничните финансови вливания достига 1.4 трл. щ.д. Най-привлекателните за инвеститорите държави през 2007 г. са били бурно развиващите се икономики на четворката от БРИК – Бразилия, Русия, Китай, Индия, както и САЩ.

В доклада се посочва, че чуждите инвестиции в икономиката на Русия за миналата година нарастват с 62% и достигат 52 млрд. щ.д. Рязко се повишава потокът към страни от постсъветското пространство като Казахстан и Украйна, където са отчетени по 10 млрд. щ.д. инвестиции.

Сред развитите икономики най-големите реципиенти на инвестиции са били САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Холандия.

Анализаторите посочват, че международната криза ще се отрази на инвестиционната активност.

„Забавянето на ръста на световната икономика, ще се отрази най-вероятно негативно върху обема на ПЧИ през 2008 г.,“ се посочва в доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg