Опции на петрола с цена на упражняване при 200 долара - последен хит за спекулантите

581
Опции на петрола с цена на упражняване при 200 долара - последен хит за спекулантите

Най-нарастващите залози на петролния пазар на деривати са за удвояване на цената на петрола до 200 долара до края на годината.

Опциите с цена на упражняване за петрола при 200 долара до края на годината са нараснали 10 пъти през последните два месеца и вече "откритият интерес" (или отворените контракти) възлизат на 5 533 такива, което е повишение до нова рекордна стойност.

Подобен тип опции са най-евтиният вариант за спекулация на петролния пазар и биха могли да донесат рекордни печалби на притежателите им, ако тази цена бъде дори наближена, коментират пазарните специалисти.

Те са поскъпнали с 36% от началото на декември, на фона на достигнатата рекордна стойност при ценната суровина, прекрачила през изминалата седмица за пръв път психологическото ниво при 100 долара за барел.

Това става дори и на фона на забавянето на ръста на щатската икономика и очакванията това да се изрази в забавяне на потреблението на "черното злато".

Нарасналото геополитическо напрежение обаче, както и очакванията, че страните от ОПЕК няма да прибегнат до повишение на производството си, увеличават рисковете за "непазарно" поскъпване на суровината до нови рекордни стойности.

След повишението в цената на петрола през изминалите шест години, много от пазарните участници прогнозират седмо такова през настоящата година.

Потреблението на петрол се очаква да се увеличи с 2.5% през настоящата година, според прогнози на Международната Енергийна Агенция. В същото време запасите на петрол на най-големия му световен потребител - САЩ - са се понижили до тригодишен минимум, сочат данни, изнесени за седмицата до 28 декември.

За първите три търговски сесии на новата година фючърсите на петрола поскъпнаха с 2%, което се възприема като признак за нова волатилна за цената на петрола година.

Въпреки залозите за цена от 200 долара обаче, основната част от пазарните участници прогнозират средна цена на петрола за настоящата година от 78%, което е с около 20% под настоящото й ниво на търгуване в момента.

Последната година, в която бе регистрирано подобно понижение бе 2001, когато цената на петрола се понижи с 26%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg