Основните европейски икономики ще отчетат ръст през 2010 г.

702
Основните европейски икономики ще отчетат ръст през 2010 г.

Някои европейски икономики приключиха 2009 г. с по-слаби резултати от очакваното, но икономическите индикатори през първото тримесечие на 2010 г. предполагат, че ръстът се завръща и почти всички основни икономики на континента ще отчетат положителен ръст през годината, според проучването European Economic Pulse на Cushman & Wakefield.

В краткосрочен план икономики като Франция, Германия и Швейцария имат потенциал да се представят по-добре от останалите при по-ниски нива на риск в сравнение със средните за период от 2-3 г. Икономиките на Чехия, Полша и Словакия трябва да бъдат разглеждани в същата категория заедно със северни страни като Швеция и Норвегия.

Макроикономическите фактори за риск на национални ниво са във фокус на фона на случващото се около Гърция, докато в същото време, съществуват съществени различия в перспективата за растеж на различните градове в една и съща страна.

Ако бъдат погледнати тенденциите в икономиките и на пазара на труда, някои от най-добре представящи се градове в следващите 1-2 години се очаква да бъдат в Централна Европа, и по-специално Варшава и Прага. Будапеща и Братислава също се очаква да се справят относително добре, както и източноевропейски градове като София и Букурещ. На Запад Стокхолм, Люксембург, Цюрих и Осло ще оглавят най-добре представящите се градове в периода 2010/11.

Ефектът от завръщането към икономически растеж върху сектора на недвижимите имоти се изразява в засилването на доверието, по-голяма активност и стабилизиране на цените, според Cushman & Wakefield.

"Компаниите трябва да живеят с някакво ниво на несигурност, разбира се, и не могат да стоят безучастно отстрани завинаги. Така не е изненада, че в момента виждаме признаци на засилваща се активност, както от страна на тези, които купуват жилища с цел да живеят в тях, така и от страна на инвестиращите в недвижими имоти на европейския пазар," казва Дейвид Хъчингс от Cushman & Wakefield.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg