Отлагане на пенсионната реформа и запазване на привилегии

1991
Отлагане на пенсионната реформа и запазване на привилегии

Симеон Дянков и Бойко Борисов вчера казаха, че не искат да са като предишното правителство и да отлагат постоянно. Незнайно защо, според тях, алтернативата на отлагане е национализация - но това е друг въпрос, коментира Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество в Блога за икономика.

Ето, обаче, доказателства, че по важните въпроси отлагането продължава:

1. Няма да се вдига пенсионната възраст/стаж

2. Няма да се намалят привилегиите за ранно пенсиониране

3. Няма да се увеличи възрастта за ранно пенсиониране

4. Няма да се спрат възможностите за източване

5. Няма да се спре практиката на постоянно отлагане на премахването на супер ранното пенсиониране

6. Няма да се увеличи делът на капиталонатрупването в пенсионната система

7. Няма да се насърчава отлагане на пенсионирането и полагането на труд след пенсиониране

8. Прави се опит за временно замазване на проблема с вдигане на осигуровки и национализация

9. Няма да се насърчава заетостта и бързият растеж на икономиката

Между другото, обърнете внимание на точка 1 от писмото на синдикатите, която вчера премиерът прочете:

"Първо, запазване условията за ранно пенсиониране за лицата, работили в условията на първа и втора категория труд, установени в § 4 на ПЗР на КСО до 2014 година."

Забележете, това е същият параграф, в който предишните правителства постоянно увеличаваха срока за супер ранно пенсиониране и отлагаха плащането на пенсии от професионалните фондове (като ги караха "временно" да плащат на НОИ). Така че всъщност сегашното правителство продължава едно към едно политиката на предишните правителства, в по-гротескна форма - удължава за пореден път привилегиите до 2014 година и вкарва пари от професионалните фондове в НОИ (но то вкарва всичките пари чрез национализация).

Ето и текста на параграфа (в черно са посочени сроковете, които постоянно се отлагат и ще продължат да се отлагат):

§ 4. (1) (Изм., ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 33 от 2008 г.) До 31 декември 2010 г. включително лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако отговарят на изискванията за сбор от осигурителен стаж и възраст по чл. 68, но не по-рано от 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа категория труд и 52 години за жените и 57 години за мъжете при втора категория труд.

(2) (Изм., ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 33 от 2008 г.) До 31 декември 2010 г. включително лицата, които имат 10 години осигурителен стаж, положен при условията на чл. 104, ал. 3, могат да се пенсионират преди навършване на възрастта по чл. 68, при условие че имат сбор от възрастта и осигурителен стаж 90 и 52-годишна възраст за мъжете и 47-годишна възраст за жените.

(3) (Нова, ДВ, бр. 64 от 2000 г.; изм., бр. 38 от 2005 г., бр. 33 от 2008 г.) До 31 декември 2014 г. включително, ако трудовият договор на лицата, които работят при условията на чл. 104, ал. 3, бъде прекратен на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда, могат да се пенсионират не по-рано от навършване на 45-годишна възраст, ако отговарят на условията по ал. 2.

(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 64 от 2000 г.; изм., бр. 1 от 2002 г.) В случай, че лицата по ал. 1, 2 и 3 са упражнили правата си, набраните средства в професионалния пенсионен фонд се прехвърлят във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване.

Забележете - пенсиониране при 10 години трудов стаж първа категория на 45-годишна възраст. Отмяната на тази привилегия за пореден път се отлага. Първоначално тя е трябвало да отпадне още през 2004 година.

Забележете и още нещо - 10-те години трудов стаж може да са натрупани преди 2000 година, т.е. преди създаването на професионални фондове. С други думи, практически е възможно да не се внася нищо или почти нищо в професионален фонд и пак да се стигне до пенсиониране. Пенсионните фондове бяха дали пример с такъв човек, който е внасял в професионален фонд 1 месец през последните 10 години и се пенсионира на 45 години.

Как да се съберат достатъчно средства по партиди в професионални пенсионни фондове, ако се внася толкова малко време и се иска получаване на пенсия толкова дълго време?!? Същият въпрос важи със същата сила и за новия национализиран пенсионен фонд. Той ще фалира в рамките на няколко години - парите просто ще свършат.

*Удебеленият шрифт в текста е на автора

Автор: Георги Ангелов, старши икономист, Отворено общество (от Блога за икономика)

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Баламите свършиха!
# 0
11:10 | 23 October 2010
Аз не вярвам на НОИ и му плащам само това, което не мога да не плащам - задължителните минимални вноски. А вие?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg