Отлив на 1.7 млрд. долара капитал от глобалните фондове

1182
Отлив на 1.7 млрд. долара капитал от глобалните фондове

Инвеститорите са изтеглили 1.7 млрд. долара от глобалните инвестиционни фондове за седмицата до 30 ноември, което бе четвъртата поредна седмица на отлив на капитали, според данни на EPFR Global.

Отливът на капитал от фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари, е бил в размер на 500 млн. долара, според анализатор от Citigroup.

Азиатските пазари са заемали основна роля тук, като 300 млн. долара са напуснали фондовете, инвестиращи в Китай. Очакванията за забавяне на ръста на водещата развиваща се световна икономика бяха основна причина за това.

Като цяло фондовете, инвестиращи в азиатския регион без Япония, са станали свидетели на отлив на 800 млн. долара капитал.

Друга причина за отлива на капиталите бе понижаването на кредитния рейтинг от страна на Standard & Poor’s на някои от най-големите банки в света, сред които Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp. и UBS AG.

През изминалия месец около 2 трлн. долара са били заличени от глобалните фондови пазари, вследствие на нарастване на опасенията за задълбочаване на кредитната криза.

Индексът на развиващите се пазари се понижи със 17% през тази година, в сравнение със спада от 7.5% на този, следящ развитите пазари.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg