Оценката на стоте най-големи румънски компании пада с 13.6 млрд. евро

614
Оценката на стоте най-големи румънски компании пада с 13.6 млрд. евро

Пазарната стойност на 100-те най-големи компании на Букурещката фондова борса е паднала с 37% през последните девет месеца - от 36.6 млрд. евро до 23 млрд. евро, в условията на най-големия спад на борсата през последното десетилетие, предава Ziarul Financiar.

От юли 2007 г., когато стойността на акциите на повечето компании, търгувани на борсата в Букурещ, достигна рекордни височини, пазарната капитализация на 100-те топ компании е паднала с повече от 13.6 млрд. евро, достигайки нивата от 2006 г. и дори от 2005 г. в някои случаи.

Спадът на борсата се е отразил главно на малките и средни по големина компании, които са загубили 50% или повече от пазарната си капитализация, докато компании като Petrom, BRD и Banca Transilvania, три от четирите най-големи компании на борсата, са загубили средно 27% от стойността си.

През последните девет месеца стойността на четирите топ компании, листвани на румънския капиталов пазар, е паднала средно с 5.8 млрд. евро от 20.4 млрд. евро до 14.6 млрд. евро. Останалите 96 компании в класацията са загубили 7.9 млрд. евро, като пазарната им капитализация е паднала от 16.2 млрд. евро до 8.3 млрд. евро. По-големите спадове в цената на акциите на средните и малките компании се дължи както на по-спекулативната им природа, така и на по-ниската ликвидност, твърдят анализатори.

Ликвидността на акциите е изиграла основна в роля за начина, по който някои компании са понесли движението на пазара надолу, според други анализатори.

Фондове със специална инвестиционна цел, листвани на борсата в Букурещ, са загубили половината от пазарната си стойност през последните девет месеца. Анализаторите откриват множество причини за това, които варират от техния финансов профил в контекста на международната криза до падащата стойност на компаниите, в които те имат дялово участие.

Големи спадове също така са регистрирали и Transelectrica и Rompetrol Rafinare, стойността на чиито акции е паднала с 55%. Пазарната капитализация на строителната компания Impact е паднала с повече от 70% за разглеждания период.

Компаниите, листнати на пазара RASDAQ, са отчели дори по-големи загуби с намаляването на инвеститорския интерес към този пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg