Пазарът отказа да се тревожи за банковата система

1028
Пазарът отказа да се тревожи за банковата система

Инвеститорите изглежда имат къса памет. Щатските борсови индекси заприличаха в сряда на влакче в увеселителен парк, след като брокерите се „люшкаха" между тревогите и надеждите си за икономическото развитие на страната.

Денят започна с вяло настроение, като банковият сектор понесе пореден удар след опасенията за стабилността му, породени от гръцката криза.

Понесе се слухът, че Базелският комитет за банков надзор ще затегне критериите за капиталова адекватност на банките, в зависимост от размера им и връзките им с други заемодатели. Това може да охлади желанието на трезорите да отпускат кредити и да задуши възстановяването на икономиката.

Новината натежа на бенчмарк индексите, но те тръгнаха скоро нагоре, получили импулс от по-позитивните от очакваното данни за безработицата в САЩ и строежа на нови жилища.

Банковите позиции обаче не се повлияха от обрата на настроението, като книжата на Citigroup Inc. „паднаха" с едно на сто до 37.63 долара, а на JPMorgan Chase & Co. - с 0.8% до 40.36 долара.

Показателят, следящ представянето на 12 строителни компании от S&P 500 обаче скочи с 1.6%. Дяловете от D.R. Horton Inc. поскъпнаха с 1.6% до 10.96 долара, а на Lennar Corp. - с 2.1% до 17.24 долара. Оптимизмът се прехвърли и към търговските вериги, предлагащи стоки за дома - акциите на Home Depot Inc. поскъпнаха с 1.8% до 34.50 долара.

Статистиката на Министерство на търговията изненада анализаторите с данните, че е започнала работа по общо 560 хиляди нови домове на годишна база, или с 3.5% повече, отколкото предходния месец. Прогнозите на експертите не надхвърляха 545 хиляди. Разрешенията за строеж, които са показател за бъдещото развитие на бранша, също се увеличиха.

Инвеститорите загърбиха тревогите си за банковия сектор и след като бе оповестено, че подадените молби за помощи за безработни в САЩ са намалели с 16 хиляди за седмицата, приключваща на 11 юни, до 414 хиляди. Икономисти, анкетирани от Bloomberg News очакваха бройката да се движи около 420 хиляди.

Оптимизмът на брокерите донякъде се дължи и на старата максима, че е най-тъмно преди зазоряване. Фондовият пазар удари дъното, като вчера акциите, включени в S&P 500 се търгуваха на 12.7 пъти над очакваните им печалби за 2011 г. - най-ниският резултат от почти година насам.

Под въпрос е обаче дали това наистина е дъното, или само пауза преди поредното спускане надолу. Допитване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори разкри, че съотношението на мечките към биковете е най-високото от август месец насам. Тези разсъждения обаче не попречиха на играчите на пазара да се порадват на оскъдните напоследък добри новини.

Най-голямата верига за хранителни стоки в САЩ - Kroger Co., публикува по-добри прогнози за годишната си печалба, което доведе до поскъпване на акциите й с 4.5% до 23.99 долара.

Дяловете от Southern Union Co. пък скочиха с 18 на сто в отговор на новината, че дружеството ще бъде закупено от Energy Transfer Equity LP за 4.2 млрд. долара - най-голямата сделка за сливане и придобиване в сектора за пренос на природен газ за тази година.

Не всички позиции обаче предложиха на инвеститорите повод за радост. Отличникът от последните дни, онлайн радиостанцията Pandora Media Inc загуби 24 на сто от стойността на книжата си, като натежаха тревогите, че засилената конкуренция ще попречи на дружеството да реализира убедителни печалби. Дяловете от Pandora Media Inc. вече се търгуват на 13.26 долара.

Производителят на фиброоптични кабели Finisar Corp. разочарова пазара като обяви, че приходите му за четвъртото тримесечие са възлезли на 236.9 млн. долара. Инвеститорите очакваха 243 млн. и реагираха на новината, като се оттеглиха от позицията и книжата на компанията поевтиняха с 16% до 14.84 долара.

Акциите на Rivals JDS Uniphase Corp., най-значимият конкурент на Finisar Corp., „паднаха" с 5.8% до 15.57 долара, а на Ciena Corp. - с 4.7% до 17.26 долара.

Като цяло обаче търговците нямат причина да помнят 16 юни с горчивина. Бенчмарк индексът S&P 500 се покачи с 0.2% до 1 267.64, а Dow Jones Industrial Average навакса 64.25 пункта, или 0.5%, до 11 961.52.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg