Пазарът се успокои след седмица на безпрецедентни колебания

701
Пазарът се успокои след седмица на безпрецедентни колебания

Дивото люшкане на фондовия пазар се успокои най-сетне в петък, като бенчмарк индексите успяха да задържат възходящата си тенденция от предходния ден.

Търговията бе подкрепена от по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ, които дадоха надежда на инвеститорите, че макар и икономическият ръст да се забавя, опасността от рецесия не витае на хоризонта.

Индексът S&P 500 се покачи умерено с 0.5% до 1 178.81 пункта, а Dow Jones Industrial Average - с 1.1 на сто до 11 269.02 пункта.

След лудите колебания, на които станахме свидетели напоследък, анализаторите свикнаха да очакват по-скоро аномалии, отколкото скромно движение на котировките.

Според доклад на Birinyi Associates Inc., Bloomberg и анализаторът в S&P Хауърд Силвърблат, изминалата седмица бе безпрецедентна в историята на щатските фондови борси. Никога досега бенчмарк индексите не са показвали толкова резки отклонения в рамките на няколко последователни дни. Понеделникът донесе срив от 6.7% като реакция на новината, че S&P са понижили кредитния рейтинг на САЩ. Ден по-късно Федералният резерв даде знак, че е готов да се намеси в подкрепа на пазара, ако това се окаже необходимо и котировките скочиха с 4.7 на сто. Това повишение бе последвано от ново рязко гмуркане от 4.4%, и обратен завой нагоре от 4.6% в четвъртък.

Изглежда, че въпреки рекордно ниските нива, на които се търгуват щатските акции напоследък, пазарът не е убеден къде точно стои дъното.

Докладът на търговското министерство, че продажбите на дребно през юли са нараснали с 0.5%, подкрепи търговията и успя да задържи котировките в позитивна територия. Въпреки всичко и в петък станахме свидетели на известно колебание на бенчмарк индексите, които временно тръгнаха надолу след новината, че доверието на американските потребители е достигнало най-ниското си ниво от май 1980 г. насам.

Индексът на Thomson Reuters/University of Michigan се срина до 54.9 за август спрямо 63.7 през юли. Анализаторите очакваха стойност от 62 пункта.

Покачването на котировките в последния работен ден от седмицата бе поведено от компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономиката. Morgan Stanley Cyclical Index се повиши с 1.6%.

Най-слаб бе интересът към финансовите корпорации, които паднаха със средно 1.2%.

Дяловете от Morgan Stanley се сринаха със 7.3% до 16.89 долара след временно покачване от 3.7%. Акциите на JPMorgan Chase & Co. поевтиняха с 2.1% до 35.91 долара, а на Bank of America Corp. - с 0.8% до 7.19 долара.

Сред най-силно поскъпналите книжа бяха тези на иконата в строителната и минна техника Caterpillar Inc. и на производителя на авиационни системи United Technologies. Котировките по двете позиции се вдигнаха със съответно 2.9 и 3.9%, до 89.81 долара и 72.45 долара.

Jefferies Group Inc. повишиха оценката си за Hewlett-Packard, което доведе до скок по позицията от 4.1 на сто до 32.32 долара. Прогнозите на агенцията са в следващите 12 месеца акциите на компанията да достигнат 40 долара.

Goodyear Tire & Rubber Co. спечелиха федерално финансиране от 1.5 млн. долара, за да разработят горивно ефективни автомобилни гуми. Това доведе до поскъпване на дяловете от дружеството от 7.2% до 13.48 долара.

Търговската верига Nordstrom Inc. зарадва инвеститорите с по-високи от очакваното финансови резултати за второто тримесечие, което доведе до покачване на книжата от 4.6% до 44.28 долара.

Около девет милиарда акции смениха притежателя си на американските борси в петък или с около 42% по-малко, отколкото през предходните четири дни.

Като цяло, бенчмарк показателите завършиха трета поредна седмица на загуба. Индексът S&P 500 се прости със 1.7% от стойността си от понеделник до петък, а Dow Jones Industrial се сви със 175.59 пункта, или 1.55%.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg