Пазарите нямат нужда от фундаментални причини, за да падат

1457
Пазарите нямат нужда от фундаментални причини, за да падат

През последните дни се тиражира масово мнението на борсовите експерти, че сривът на щатските индекси през изминалата седмица е резултат от компютърна грешка. Дали това е истинската причина?

Явно по темата ще се спори доста в близко бъдеще, но със сигурност, повечето хора ще предпочетат именно тази версия. Някак си изглежда за предпочитане всяко лошо нещо, което се случва да бъде обяснено с „форсмажорни" обстоятелства, каквито са и компютърните „бъгове", вместо да бъде припомнено, че сривовете се дължат на напълно присъщи за хората емоции.

Дали торнадото можеше да бъде предвидено? Едва ли има анализатори, които да посочат точна дата за подобен процес, но фактите показват, че има една личност, която предупреди света за тези опасности още преди години. В своята книга „Победи финансовата криза" Робърт Пректър описва сривове в системата, които вече са се случвали по време на борсови паники и алармира, че подобни събития предстои да ни изненадват и в бъдеще. Ето извлечение от неговата книга.

„За съжаление, съществуват и други рискове, когато спекулирате с акции или деривативи по време на свиване на пазара. Търгуването на акции, фючърси и опции може да бъде изключително трудно при пазарна паника. Платформите за търгуване може да се разрушат под тежестта на огромните обеми, а и операторите, които работят на тези платформи, стават емоционални.

Когато през 1929 г. подът на борсата се засипа от хартия, бяха необходими няколко дни, за да се разбере кой какво е купил или продал и да се установи дали инвеститорите и спекулантите могат да платят позициите си. Можете да си представите каква е била бъркотията, като прочетете която и да е история от тези години.

Мислите ли, че инвеститорите и брокерите ще се държат по различен начин сега, когато толкова голяма част от търговията се извършва по интернет? Аз не мисля така" - пише Пректър. „Мислите ли, че всичко ще бъде гладко, поради наличието на компютри? Аз не мисля така" - добавя той. „ Всъщност днешната система, въпреки че е много по-съвършена, със сигурност ще предизвика още по-голяма бъркотия по време на паника. Огромните обеми ще задръстят сървърите, което ще разстрои поръчките подадени по интернет.

Поръчките може би ще влизат, но потвържденията няма да излизат. Невъзможно ще бъде да се разбере дали покупката или продажбата се е осъществила. Системите за котировка ще се повредят в най-неподходящото време. Телефонните линии между вас и брокера ви, и между брокера и борсата ще бъдат заети, а някои ще бъдат прекъснати. Компютърните техници ще бъдат на удължено работно време, докато в същото време, ще се тревожат за своите инвестиции. Брокерите ще имат много малко време за сън, а напрежението върху тях ще бъде изключително, тъй като самите те са и спекуланти."

Да приема закономерните процеси за необичайни е нещо типично за масовия инвеститор. Той познава само една посока - нагоре. Всяка по-голяма корекция от очакваната, е повод за притеснение за направената инвестиция и започва паника.

Все още се носят легенди, за краха през 1987 г. По отношение на тогавашният срив, все още няма единно мнение защо се е случил, след като нямало фундаментални причини за него. Паническата разпродажба от последния четвъртък има същия характер като тази от 19 октомври 1987 г. Някои експерти вече дадоха своето мнение, че няма логична причина, която да я обясни.

Ние, техническите и вълновите анализатори, не претендираме да сме способни да предвидим всичко, но най-малкото знаем как да се предпазим от пазара и умеем да не залагаме на онази посока, която носи големи рискове.

Пазарите ни предупреждаваха за опасността от изчерпване на възхода още през есента на 2009 г. Много от сигналите за срив подадени през следващите месеци се оказаха преждевременни, но всеки, който е добре запознат с Вълновата теория на Елиът бе предупреден за едно нещо.

Късно е вече да се инвестира, защото пазарите са близо до връх и ако се откриват позиции те са къси, за да се гони печалба от наближаващ спад.

Да, наистина нямаше как да знаем кога ще се случи брутална разпродажба, но при наличието на голямата картина от фигура 1 прозираше опасност от възобновяване на мечи пазар, защото пет вълни надолу и троен зиг-заг нагоре носи послание, че следва поне още толкова спад, колкото е голяма първата петица.

Фигура 1 (За да видите уголемена графиката, натиснете с курсора на мишката върху нея)

Фигура 1 (За да видите уголемена графиката, натиснете с курсора на мишката върху нея)

Следователно, да се откриват дълги позиции носи нищожни печалби, а рискът, който се поема е огромен. Точно това доказа сривът от изминалата седмица. Покачването, което индексът DJIA направи от началото на 2010 г., бе заличено в рамките на десет дни, като най-голямото пропадане само за един ден върна индекса до нива от октомври 2009 г.

Всеки може да провери как изглеждаше картината при валутната двойка EUR/USD в края на 2009 г. докато оптимизмът за еврото беше безграничен, а доларът бе приет за обречена валута. Точно тогава най-изненадващо трендът се преобърна и само за три седмици заличи преднината на европейската валута, която тя беше спечелила за шест месеца. Новините за проблеми с Гърция се появиха седмици по-късно.

Очаквайки подобно развитие, продължавах да задържам своя къса позиция от май 2008 г. Тя многократно беше хеджирана от мен по време на ралито, започнало през март 2009 г., за да предпазя натрупаната печалба по време на спада.

Поведението на графиката от фигура 2 ми позволи да открия и още две къси позиции. Първата беше преди започването на вълна (3), а втората по времето, докато пазарът рисува хипотетичната вълна (С).

Тя може вече да е завършена и индексът да се насочи директно надолу (синята проекция). Алтернативата е цената да се покачи още малко и да тръгне от малко по-високи нива в низходящ тренд (оранжева проекция). Това, което ще направи невалидни и двата сценария е пробив над върха при 1 219.82 за индекса S&P500. Именно затова стоповете на двете ми позиции са поставени над това ниво.

Фигура 2 (За да видите уголемена графиката, натиснете с курсора на мишката върху нея)

Фундаменталните анализатори също признават, че пазарните индекси изпреварват икономиката и новините, които произлизат от нея. Въпреки това, те постоянно пропускат да предупредят, че на пазарите не им е нужна новина от икономически или финансов характер, за да започнат мечия тренд. Дори, обърнете внимание, че последните дни са изпълнени с призиви, че Америка не е Гърция и няма нужда да се притесняваме, че нещо толкова драматично може да се случи в страната на неограничените възможности.

Вълновият анализатор не се нуждае от чуждо мнение, защото той чете намерението на пазара директно от самата графика. За да бъде разбрана вероятната посока на движение, е необходимо да познаваме поне техническия анализ. Ако искаме да сме в състояние да предвидим и бъдещета траектория, е необходимо изучаване и на Вълновата теория на Елиът.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така, те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират.

Ивайло груев, www.home-traders.eu

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бик
# 0
18:05 | 11 May 2010
Г-н Груев, моите уважения, но изказвания от сорта, че борсата била забавила мечото си движение с 6-9 месеца са леко несериозни. Съгласете се, че ако някой беше послушал предишните ви съвети септември 09 да се влезе късо, досега ще е фалирал! Всеки що-годе врял и кипял трейдър знае какво е маркет тайминг, но това не личи от вашите статии тук. Освен това Нийли брой вълните доста по-различно от Вас, който започвате от 1929 г. Бихте ли коментирали добрите априлски пейроли от миналия петък? Пазарът ще върви нагоре, докато има причина за това! Корекцията ще настъпи също когато има сериозно основание за разпродажби! Добрите и лошите трейдъри се различават по това, че първите успяват да усетят тези моменти и да преценят важните неща, движещи пазара!
Fibonachi
# 1
18:05 | 11 May 2010
Ucheniko, mislq che e vreme otnovo da si hedjirate poziciqta, kakto napravihte prez 2008a....
да да
# 2
18:05 | 11 May 2010
мисля, че Вие бяхте този, който предсказваше, че SOFIX ще спадне до 90 и след това спряхте да публикувате анализи.
Pesho
# 3
18:05 | 11 May 2010
Kato go gledam toq ne e napravil mnogo pari ot targoviq!
аман от "вълнобройци" / продавачи на мечти
# 4
17:05 | 11 May 2010
защо им разказвайте чудеса - нямате пряк интерес , освен няколкото стотин лева за "курс" за правене на пари.........всъщност по-добре 400- 500 лв при вас отколкото при друг ! а това са пари за шофьорски курс - с умения на шофьор на междубанковия пазар..........това е самоубийство
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg