Печалбите на индивидуалните инвеститори в Румъния се повишават с 65% за 2007 г.

676
Печалбите на индивидуалните инвеститори в Румъния се повишават с 65% за 2007 г.

През изминалата година индивидуалните инвеститори са реализирали над 7.5 млрд. евро от инвестиции на финансовите пазари, което е с 65% повече, в сравнение с предходната година, сочи изследване на румънското финансово издание ZF.ro.

За сравнение, година по-рано печалбите на румънските инвеститори възлязоха на 4.6 млрд. евро от инвестиции на фондовите пазари.

Данните са извлечени въз основа на платените данъци върху капиталовите печалби от страна на инвеститорите.

В печалбите на инвеститорите са включени капиталовите печалби от търговия с акции, доходи от дивиденти, от лихви и др.

Резултатът е доста добър, на фона на общите депозити на румънското население в банките в размер на 18.4 млрд. евро към края на изминалата година.

Той също така е значителен и на фона на сумарната капитализация на румънската фондова борса, която към вчерашна дата е в размер на 24 млрд. евро.

Печалбата, регистрирана от индивидуалните играчи на румънската фондова борса, превишава също така и пазарната капитализация на най-голямата румънска публична компания - Petrom, която отново по цена на затваряне от вчера е възлизала на 5.7 млрд. евро.

Основната част от доходите, реализирани от инвеститорите на румънската фондова борса, са били от промяна на курса на акциите, или така наречените капиталови печалби.

През изминалата година тези печалби са възлезли на 4.23 млрд. евро от общите, или 87% от сумарните.

Съществуват известни съмнения относно тези резултати, свързани с променени методологии при данъчното облагане, както и изразени мнения, че основната част от печалбите са били реализирани от търговия с нелистнати компании.

Повишението в такъв размер на печалбите на индивидуалните инвеститори изглежда също така малко странни, на фона на значително по-слабия ръст на румънските индекси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg