Пет причини златото да достигне 1 500 долара за тройунция

964
Пет причини златото да достигне 1 500 долара за тройунция

Мениджърите на двата най-големи фонда, търгуващи със злато в САЩ, смятат, че цената на ценния метал ще продължи да се покачва. Пред MSN.com те обосновават мнението си.

Цената на златото се задържа над 1 000 долара за тройунция за доста кратко време, като в момента тя е около 900 долара. Точно за това моментът сега е много изгоден за инвестиране в ценния метал, смятат експерти. Според тях е въпрос само на време цената да се изстреля на 1 500 долара за тройунция.

Ако ви се струва невъзможно, трябва да отбележим, че през ноември миналата година същите тези експерти предрекоха скока на цената до 1000 долара за тройунция. Прогнозата тогава бе посрещната с огромен скептицизъм, но по-късно се оказа вярна.

Един от тези експерти е Томас Уинмил от Midas Fund – един от фондовете, търгуващи с ценни метали в САЩ с най-добри резултати. За последните три години средната му годишна възвращаемост е 41.6%. Според Уинмил златото ще достигне 1 500 долара за тройунция в срок от 12 до 18 месеца.

Франк Холмз от U.S. Global Investors Gold and Precious Metals Fund дори предвижда достигане на цена от 1 500 до 2 000 долара, като не се ангажира с конкретен срок за това.

А ако наистина цената на златото скочи толкова, това в следващите година-две ще повиши и цената на акциите на определени компании като Goldcorp, Kinross Gold, Freeport-McMoRan Copper & Gold, Pan American Silver и Silver Wheaton. Така че инвеститорите могат също да обмислят и възможността да купят акции на тези компании.

Ето и петте причини, които карат експертите да мислят, че златото ще поскъпне толкова много:

1. Доларът пада. Когато доларът пада, златото става единственият сигурен вариант за инвеститорите, казва Холмз. ФЕД непрекъснато намалява лихвите, не е изключено да го направи отново, а това кара инвеститорите да пренасочват парите си към други държави (особено към развиващите се такива, където лихвите са по-високи). Когато инвеститорите разпродават активите си в САЩ, те още повече подкопават долара.

Други причини, поради които инвеститорите губят доверие в американската икономика, са нарастващият федерален дефицит и ипотечната криза.

2. Задълбочаващата се инфлация. В края на февруари цените на готовите продукти са били с 6.4% по-високи спрямо февруари 2006 г. Поскъпването на продукти в процес на производство е било около 24%. Това означава, че инфлацията ще се повишава, казва Хомз. А в такива случаи хората прибягват до инвестиции в злато.

3. Инвеститорите ще търсят повече сигурност. В момента, поради високата инфлация, се губят пари дори и при традиционно известните като нискорискови инвестиции - като тези в американски държавни облигации.

Потребителските цени нарастват с около 4% всяка година, а средната възвращаемост на държавните облигации за две години е 1.6%. Така че инвеститорите, които купуват облигации, от всяка година ще губят около 2.4%. Ако ФЕД намали лихвите още и инфлацията се засили, възвращаемостта от инвестиции в облигации ще спадне още повече. На други пазари, като този на недвижими имоти например, в момента положението е още по-лошо.

Исторически погледнато, такива времена винаги са били много добри за “твърдите” активи като златото, например.

4. Поскъпването на петрола. В последните пет години цените на златото и петрола са се движили в унисон в 90% от времето. Причината - когато петролните компании печелят повече пари (от поскъпването на суровината), те диверсифицират, като инвестират и в злато. Обикновено зависимостта между цената на тройунция злато и барел петрол е 10:1. Това означава, че ако цената на барел е 100 долара, тройунция злато е нормално да струва към 1 000 долара. Тази закономерност може да се повиши до 15:1 при наличието на геополитическо напрежение, казва Холмз.

Според него тази година петролът ще достигне 125 – 130 долара за барел поради дисбаланса между търсенето в развиващите се държави и снабдяването. Ако петролът достигне до 125 долара за барел, златото ще се покачи до 1 500 без проблем, казва Холмз.

5. Цената на златото се повишава заедно с цените на другите стоки. Тъй като толкова много метали (включително медта) поскъпват с повече от предвиденото от анализаторите, няма причини да смятаме, че златото ще направи изключение. За да бие най-високото си ниво, достигано досега (през 1980 г.), златото трябва да се покачи до 2 000 долара (изчисленията отчитат инфлацията).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg