Петролът и златото в плах опит за растеж

523
Петролът и златото в плах опит за растеж

Златото нарасна днес до 881.70/882.50 долара за тройунция спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 978.70/879.90 долара за тройунция. Покачването дойде от спекулативни покупки, дължащи се на евтината цената, която достигна седем седмично дъно. Силата на долара обаче оказва натиск върху благородния метал и най-вероятно подкрепата на 845/850 долара ще бъде следващото ниво на прицел като междувременно нивата от 860/865 долара могат също да окажат краткосрочна подкрепа.

Петролът нарасна днес след спада вчера, дължащ се на опасенията за по-слабо търсене в САЩ. Растежът дойде, тъй като вниманието на пазарите се насочи към опасенията, свързани с предлагането в Турция, Нигерия и Иран. Американският фючърс на лекия суров петрол нарасна с 29 цента до 118.87 долара за барел, след като в последните три сесии загуби над 6 долара. Контрактът е с близо 20% по-евтин спрямо рекордните нива от 147.27 долара достигнати на 11 юли.

Английският фючърс на сорта Брент също се повиши с 38 цента до 117.38 долара за барел. Прекъсванията на предлагането и опасенията за ескалация на напрежението между Иран и Запада компенсираха тенденциите за масови разпродажби на суровините и доведоха до търсене сред инвеститорите. Компанията “BP” обяви форсмажорни обстоятелства на азербайджанските доставки, идващи от Цейхан, заради експлозията късно във вторник по тръбопровода свързващ Баку-Тбилиси-Цейхан на територията на източна Турция, която доведе до спиране на притоците петрол.

Прекъсването на доставките в Нигерия заради атаките на бунтовниците също оказват подкрепа на цената, въпреки че министерството на петрола обяви, че част от продукцията е възстановена след последните две по-големи атаки от миналата седмица. В същото време напрежението между Иран и Запада нараства, след като Държавният департамент в САЩ обяви, че Великите сили обмислят нови санкции срещу Техеран заради продължаващата ядрена активност. Поскъпването на петрола обаче остава минимално, тъй като настроенията от последните дни са силно негативни и инвеститорите намаляват позициите си в петрола, за да ги влагат в други активи. В САЩ данните за запасите показаха в сряда много по-силно от очакваното покачване на суровия петрол, което показва, че високите цени са навредили на търсенето.

Повишението на запасите на суров петрол в седмицата до 1 август беше с 1.7 милиона барела, което е далеч над предварително прогнозираните 300 000 барела. Дестилатите, включващи топлото гориво и дизела, нараснаха с 2.8 милиона барела, което е също над очакванията. Запасите на бензин намаляха с 4.4 милиона барела, много повече от прогнозирания от анализаторите спад от 1.2 милиона барела. Петата тропическа буря за тази година “Едуард” се приземи на брега в Тексас, без да причини големи проблеми. Петролните компании върнаха работниците на петролните платформи в Мексиканския залив и подновиха рутинните си операции.

Петрол – технически анализ

Първа съпротива е 119.80, което е 23% корекция на спада 128.57-117.11. Следваща бариера е 121.20 и едва при нейно преодоляване ще се появят шансове за по-голям растеж към 124.15, където се намира 62% корекция на споменатия по-горе спад. Подкрепа засета е 118.55, следвана от тримесечното дъно вчера на 117.11. Нови пропадания ще доведат до тест на нивата от 115.

Съпротиви 119.80 121.20 124.15
Подкрепи 118.55 117.10 115.00

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg