Петролът изригна след данните за запасите на САЩ

461
Петролът изригна след данните за запасите на САЩ

Петролът поскъпна с повече от 4% в сряда, след като официалните правителствени данни за запасите на САЩ показаха рязък спад на резервите от суров петрол и дестилатите в най-големия потребител на суровината в света.

Данните на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол са намалели с шокиращите 8.4 милиона барела през миналата седмица, противно на очакванията на петролните пазари за увеличение на резервите. Вносът на суровината достигнаха най-ниските си нива от септември 2008 г. Запасите от бензин очаквано намаляха заради пиковия летен сезон, но спадът на количествата от индустриални горива също изненадаха пазарите.

Американският лек суров петрол добави 3.23 долара към стойността си до 71.42 долара за барел вчера. Лондонският Брент поскъпна с 2.22 долара до 74.59 долара за барел.

Цените на черното злато се оттласнаха от дъното на 68.05 долара за деня достигнато по-рано през деня при спада на китайските фондови пазари от близо 5%. След силните данни за запасите обаче, именно петролът поведе растежа на финансовите пазари. Акциите на енергийните компании рязко се покачиха, а щатският долар се срина.

Според Американския петролен институт потреблението на петрол е отбелязало растеж от 3% през юли спрямо средните месечни нива от началото на годината, което е признак за възстановяване на щатската икономика.

Златото за незабавна доставка добави 5 долара към стойността си вчера до 943 долара за тройунция при поскъпването на петрола, въпреки данните за намаляването на физическото търсене на благородния метал породено от рецесията.

Рязкото поскъпване на петрола подкрепи златото, тъй като благородния метал е убежище на капитали при увеличаване на инфлацията, породена от поскъпване на енергийни източници. Спадът на долара също помогна на златото, тъй като то е алтернативна инвестиция на зелените пари и хедж срещу спада на американската валута.

Данни на Световния съвет на златото показаха, че потреблението на метала е паднало с 9% през второто тримесечие до 719.5 тона, следствие на намаленото търсене от страна на бижутерската индустрия породено от рецесията.

Ефектът на негативните данни беше неутрализиран от новината за увеличение на инвеститорското търсене на акциите на благородния метал в САЩ с 10% през второто тримесечие.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 77.55 - най-висока стойност от 11.04.2008, следват 83.30 и 95.27, 38.2% и 50% корекции на спада от 145.96 до 44.57. Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08 и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 44.57.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg