Петролът може да регистрира загуби през четвъртото тримесечие

510
Петролът може да регистрира загуби през четвъртото тримесечие

Цената на петрола е възможно да се понижи през четвъртото тримесечие на настоящата година, според специалисти. Тя е отбелязала подобно движение през четвъртите тримесечия на 13 от последните 20 години.

До голяма степен това се е предопределяло от намаляването на потреблението на "черното злато" след пика му през летния сезон.

Като друга причина за евентуалното понижение на ценната суровина се сочи значителния спред между цената на петрола и бензина, както и намаляващото потребление на последния, на фона на силното му поскъпване.

Анализатори от инвестиционни банки, като Citigroup Inc. и Deutsche Bank AG прогнозират спад при цената на петрола през четвъртото тримесечие, от постигнатата през миналия месец рекордна стойност от 83.90 долара за барел.

Очакванията за забавяне на щатската икономика са друга причина за прогнозиране на понижение.

Търгуващите с петрол никога не са били по-песимистично настроени относно бъдещото движение при цената на суровината. Според 75% от запитаните пазарни участници цената на суровината ще отбележи понижение в следващите няколко месеца.

Някои от по-песимистично настроените анализатори предвиждат дори, че петролът може да завърши годината под 70 долара за барел, в сравнение с 81.66 долара в края на третото тримесечие на настоящата година. На такова мнение е анализаторът Адам Сименски от Deutsche Bank.

В случай, че тези прогнози се окажат верни, търгуващите с фючърси на петрол биха могли да реализират доходност от 130%.

През последните шест месеца не е имало повишение в търсенето на петролни продукти, което е друг факт, каращ анализаторите да не са оптимистично настроени.

Не всички анализатори обаче са на мнение, че цената на петрола ще приключи годината с понижение.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc., откъдето са "най-бичи" настроени относно бъдещото изменение в цената на петрола, е възможно суровия петрол да приключи годината при ниво от 85 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...