Петролът може да се върне към цените от началото на годината

476
Петролът може да се върне към цените от началото на годината

Продължаващият спад на световните цени на петрола застави експертите да преразгледат прогнозите: сега те очакват, че цените ще се върнат към равнището от началото на годината, пише „Ведомости“.

Още в началото на юни експертите не изключваха, че през тази година цените на петрола ще достигнат 150-200 долара за барел, а председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер предсказа 250 долара за барел „още в близко бъдеще“.

Но през последните седмици петролът поевтиня с над 15% - от максималните 145.29 долара за барел на 3 юли до 123.39 долара за барел към 19.00 ч. московско (18.00 ч. българско време) вчера  (доставка на WTI следващия месец). Започна разпродажба на акции в нефтогазовия сектор, анализаторите се хвърлиха да коригират прогнозите.

 Резкият спад на цените ще продължи, се казва във вчерашния отчет на „Dresdner Kleinwort“, към края на годината „Брент“ може да струва под 100 долара за барел (вчера – 125.63 долара за барел).

Съгласно мнението на анализаторите на банката, през 2007 г. страните от ОПЕК преднамерено са ограничавали доставките на петрол, за да постигнат повишаване на цените. Но сега страните от картела, преди всичко Саудитска Арабия, са обезпокоени от негативното въздействия, което скъпият петрол оказва на световната икономика, и увеличават добива.

 От септември 2007 г. добивът в страните от ОПЕК е нараснал с 1.9 милиона барела дневно, само в Саудитска Арабия е увеличила с 300 хиляди барела дневно през юли. Понижаването на цените се благоприятства от отслабването на напрежението около Иран, намаляването на търсенето на петрола заради високите цени и забавянето на икономическия ръст, пишат анализаторите.

Но „Dresdner“ повиши прогнозата за средната цена на петрол „Брент“ през 2008 г. от 83 до 105.48 долара. Министерството на икономическото развитие (МИР) повиши прогнозата на средната цена на „Уралс“ от 92 долара до 112 долара за барел през 2008 г., заяви заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач, цитиран от Интерфакс (от януари до юни средната цена на „Уралс“ бе 105.6 долара за барел).

Без влиянието на сериозни фактори, от типа на военни действия срещу Иран, световните цени на петрола ще останат в коридора 100-120 долара за барел, което прави прогнозата на МИР реалистична, смята анализаторът на „Солид“ Денис Борисов: дисконтът на „Уралс“ спрямо „Брент“ е 3-4 долара за барел.

На МИР му се наложи да преразгледа прогнозата за добива в посока понижаване: от 495-500 милиона тона до 492 милиона тона през 2008 г., съобщи Клепач. По данни на Централното диспечерско управление на енергетиката (ЦДУ ТЕК), това е само с 0.5 милиона тона повече, отколкото през 2007 г.

Понижена е прогнозата и за 2009 г. - 503 милиона тона вместо 507 милиона тона, прогнозата през 2010-2011 г. е останала непроменена: 514 милиона и 518 милиона тона.

Ръстът на добива ще започне не по-рано от 2009 г. със започването на нови проекти и влизането в сила на данъчните облекчения за петролната промишленост, смята Валери Нестеров от „Тройка Диалог“: през следващата година добивът може да нарасне с 2.7% (до 501 милиона тона), а през тази да спадне с 0.7% (до 488 милиона тона). През първото полугодие на 2008 г. добивът на петрол в Русия е намалял с 0.3%, отколкото през първото полугодие на 2007 г. (данните са на ЦДУ ТЕК). Премиерът

Владимир Путин неотдавна обяви, че петролната промишленост се е „задължила“ да се отблагодари за данъчните облекчения, като компенсира спада на добива.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg