Петролът отстъпи след мрачни прогнози за потреблението

620
Петролът отстъпи след мрачни прогнози за потреблението

Петролът поевтиня вчера, след като американското правителство ревизира прогнозите си за глобалното потребление на суровината.

Негативно на цените на черното злато се отрази и статистиката на американското министерство на търговията, която показа спад на инвентарите от стоки на компаниите от търговския сектор с 1.7% през месец юни. Това означава, че компаниите поддържат минимални количества стоки, тъй като не са сигурни в скорошното възстановяване на най-голямата икономика в света. Това беше и най-големият спад за последните 2 години.

Американският лек суров петрол падна с 1.15 долара до 69.45 долара за барел. Лондонският Брент загуби 1.04 долара от стойността си до 72.46 долара за барел.

Американската администрация за енергийна информация намали оценката си за потребление на петрол в световен мащаб за тази година, като прогнозира спад от 1.71 милиона барела на ден.

Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) от своя страна прогнозира бавно увеличаване на потреблението на суровината и намаляване на дела на картела в световното производство на суров петрол заради конкурентни доставчици през 2010 г.

В началото на деня петролът поскъпна след данни за вноса на суровината във втория най-голям потребител в света Китай, които достигнаха рекордни нива през месец юли до 4.62 милиона барела на ден - растеж от 42% спрямо предходния период. Впоследствие черното злато загуби печалбите си и дори завърши в негативна територия.

Пазарните участници очакват официалните правителствени данни за запасите от суровината на САЩ за миналата седмица, които ще бъдат оповестени от Администрацията за енергийна информация по-късно днес.

Златото отново следваше движението на валутната двойка евро/долар вчера и цените му останаха почти без промяна от предишния ден при консолидацията на зелените пари спрямо единната валута.

Спот цената на златото се покачи с нищожните 60 цента до 945.30 долара за трой унция вчера.

Катализатор на валутните и златните пазари ще бъде дългоочаквания доклад на Федералния резерв за монетарната политика, който ще бъде публикуван по-късно днес.

Инвеститорският интерес и физическото търсене на благородния метал остават слаби, като същевременно добивът на минните компании надхвърля нивата от миналата година. Поради тази причина основна движеща сила на цените на деноминирания в долари благороден метал остава стойността на зелените пари.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 77.55 - най-висока стойност от 11.04.2008, следват 83.30 и 95.27, 38.2% и 50% корекции на спада от 145.96 до 44.57.

Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08 и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 44.57.

Съпротива

77.55

83.30

95.27

Подкрепа

58.35

53.08

44.57

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg