Петролът поскъпва с шеметна скорост, златото в атака на нивата от 1000 долара

647
Петролът поскъпва с шеметна скорост, златото в атака на нивата от 1000 долара

Златото днес увеличи печалбите си и приближи рекордните стойности благодарение на масираните спекулативни покупки, които се дължаха на срива на долара и рекордните стойности над 110 долара за барел при петрола. Благородният метал нарасна до 984.20/985.00 долара при цена на затваряне вчера в Ню Йорк от 981.90/982.70 долара за тройунция.

Спекулативните покупки днес, най-вече от японски инвеститори, приближиха златото в непосредствена близост до рекорда от 6 март на 991.90 долара. Слабостта на долара и силата на петрола оказват в момента огромна подкрепа на растежа. Според технически анализатори нивата на подкрепа са на 975, а тези на съпротива на 995 долара. Целта обаче на всички са нивата от 1000 долара за тройунция, които може и да не бъдат достигнати при липсата на интерес от бижутерите, което може да ограничи печалбите.

Цената на петрола беше около 110 долара по време на азиатската търговия и в близост до рекордните стойности - благодарение на обезценяването на долара. Голямото търсене на суровини от инвеститорите с цел защита срещу инфлация и слабост на долара дават сила на черното злато, което вчера премина за първи път през бариерата от 110 долара. Сутринта американският лек суров петрол със срок на доставка месец април се котираше на 109.76 долара за барел, което е спад от 16 цента за деня, а вчера контрактът достигна рекордни нива от 110.12 долара за барел.

Междувременно английският фючърс на сорта Брент загуби 16 цента и се търгуваше на 106.10 долара за барел. Специалисти коментираха, че пазарите в момента въобще не обръщат внимание на фундаментите. Според икономисти рязкото поскъпване на петрола увеличава инфлацията, включително и в САЩ, където са изправени пред много икономически предизвикателства и може би вече са в рецесия. Това, в крайна сметка, може би ще доведе до скорошна корекция на цената, която може да се окаже и много бърза и рязка. Причината е, че цената сега нараства с невероятна скорост, подминавайки в понеделник нивата от 107 и 108 долара и във вторник тези от 109 долара за барел.

Междувременно Международната агенция за енергетика обяви, че ще свика среща на експерти по петролната индустрия, за да се обсъди рязкото поскъпване на петрола. Срещата ще е в понеделник в Париж и на нея ще присъстват експерти от финансовите пазари, както и представители на секторите за производство и рафинерия. Вчера министерството на енергетиката в САЩ публикува нивата на запасите, които показаха, че тези на суровия петрол са нараснали през последната седмица с 6.2 милиона барела, което е много повече от предварителните прогнози за увеличение от 1.7 милиона барела.

Злато – технически анализ

Съпротива пред по-силно нарастване на златото са само рекордните стойности от 992. При пробив следващи съпротиви са 1000 и 1020. Подкрепа е 955, което е 38% корекция на покачването 895-992, както и там се намира дъното от 4 март. Следващи подкрепи са 944 и 933, които са съответно 50 и 62 процента корекции на същия растеж. 

Съпротиви99210001020
Подкрепи 955944933

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg