Петролът продължава да губи позиции

240
Петролът продължава да губи позиции

Петролът загуби близо 3% от стойността си до 68 долара за барел във вторник, тъй като инвеститорите се насочиха към по-нискодоходни, но по-сигурни активи заради опасенията за глобалното икономическото възстановяване. Положителните данни за производството и жилищния сектор на САЩ не успяха да разсеят песимизма сред пазарните участници.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец октомври загуби 2.73% до 68.05 долара за барел. Лондонският Брент падна с 1.92 долара до 67.73 долара за барел.

Спадът на американските акции, който беше породен от опасенията за финансовия сектор на САЩ, се отрази негативно на стойността на черното злато. Поскъпването на щатския долар също се отрази негативно на деноминираната в американска валута суровина.

Петролните фючърси първоначално поскъпнаха след положителните данни за производството и продажбите на съществуващи жилища в САЩ, но впоследствие бяха повлечени надолу от срива на акциите.

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към официалните правителствени данни за запасите от суров петрол и дестилатите на суровината в САЩ. Анализаторите очакват спад на резервите от суров петрол с 600 хил. барела за миналата седмица заради увеличен капацитет на рафинериите.

Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) е увеличила производството на суров петрол през месец август, като добивът в Саудитска Арабия, Венецуела и Нигерия е достигнал 68% от капацитета си. Това вероятно ще накара Картела да преразгледа политиката си за глобални доставки на заседанието на 9 септември във Виена.

Златото поскъпна вчера при спада на фондовите пазари и петрола. Част от инвеститорите пренасочиха активите си към благородния метал, който също като американските държавни облигации е считан за убежище на капитали при пазарна несигурност.

Спот цената на златото скочи с 4.80 долара до 955.48 долара за тройунция.

Изненадващото вчера беше, че златото поскъпна въпреки поскъпването на долара, който е считан за алтернативна инвестиция на метала и въпреки данните за слабото физическо търсене от страна на най-големите производители на бижута-Турция и Индия.

По данни на Асоциацията на златото в Бомбай вносът на злато в Индия за месец август е спаднал с 12 тона спрямо същия период на миналата година до 86 тона. Турската златна борса от своя страна съобщи, че вносът на благородния метал е спаднал със 74% през месец август до 12.517 тона.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg